Susiluoto bloggaa: Maailma avautuu jälleen  

18.06.2020

Monia mietityttää, miltä elämä näyttää koronakriisin jälkeen. Emme varmaankaan ole palaamassa samaan vanhaan maailmaan, mutta eivät kaikki asiat myöskään muutu täysin tai jää nykytilaan. Uuden normaalin etsikkoaika on nyt.

Koronalla on ollut kiihdyttävä vaikutus joihinkin isompiin maailman laajuisiin trendeihin, kuten digitalisaatioon. Tarkempi toimintaympäristön analyysiä on tarpeen, jotta voimme rakentaa tulevaisuutta kestävällä tavalla. Esimerkiksi ihmisten kulutuskäyttäytymiseen tämä yli 3 kuukauden jakso on ehtinyt jo vaikuttaa pysyvällä tavalla. Olemme oppineet käyttämään digitaalisia palveluita lähes kaikessa ja valitsemme luultavasti jatkossa sen kaikkein mukavimman ja helppokäyttöisimmän palvelun. Tämä haastaa suomalaisia yrityksiä tarjoamaan parhaita maailmanluokan palveluita, koska digi ei tunne rajoja.

Paluu toimistotyöhön pohdituttaa, koska etätyöt ovat pääsääntöisesti sujuneet niin hyvin Suomessa ja moni haluaisi tehdä aiempaa enemmän etätöitä. Samalla on myös havaittu, että spontaanit kohtaamiset ja niistä syntyvä ideoinnin lisäarvo ei tapahdukaan teams-kokouksissa yhtä hyvin kuin ihmisten kohdatessa fyysisesti. Ihmisten luovuudella ja yhdessä tekemisellä on suuri merkitys työelämälle ja siksi on tärkeää luoda edellytykset turvalliseen toimistotyöhön. Tuleva työelämä lienee kokonaisuutena etätyöpainotteisempi, mutta edelleen yhdistelmä etätyötä ja fyysistä läsnäoloa.

Matkustaminen on keskeinen osa työelämää ja sen tulee tapahtua turvallisesti koronan jälkeisenä aikana. Matkustamisen ratkaisuilla on myös merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomi on pieni, pohjoinen vientivetoinen maa ja meille on erityinen merkitys myös kanssakäymisellä maailmanlaajuisesti. Mahdollisuus kulkea Suomesta maailmalle ja maailmalta meille mahdollistaa myös yritystemme kasvun ja kansainvälistymisen. Siksi Suomen tulee olla erityisen valppaana avaamassa rajoja ja tukemassa maailman avautumista – tämä on mahdollista tehdä taudin ehdoilla ja turvallisesti. Hyvänä esimerkkinä toimii Finnair, joka omalla esimerkillään myös näyttää mallia edellyttämällä maskien käyttöä lennoillaan. Maailma avautuu jälleen ja se on Suomen etu.