Timo Vuori: Sytykkeitä EU:n ja Kiinan kauppasotaan

17.06.2024

Tulevaisuus ei näytä hyvältä EU–Kiina–USA-kolmiodraamassa. Tuoreimmat käänteet liittyvät sähköautotulleihin, joita EU asetti Kiinalle. Kiinan vastatoimet voivat heijastua Suomeenkin, kirjoittaa kauppapolitiikan johtajamme Timo Vuori.

Kun EU alkoi tutkia Kiinan valtiontukia sähköautoille ja USA asetti uudet tullit Kiinan teknologiaviennille, hermostui Kiina. Nyt se uhkaa tiukoilla vastatoimilla, mikä voi johtaa rajoitusten kierteeseen, jopa kauppasotaan. Ennusmerkit suhteiden kärjistymiselle ovat ilmeiset. Vaikutukset tuntuisivat väistämättä Suomessakin.

Julkinen salaisuus on, että Kiina toimii kansainvälisessä kaupassa WTO-sääntöjen vastaisesti tukemalla yrityksiään massiivisilla valtiontuilla ja suojaamalla markkinoitaan laajasti. Kansallisen sääntelyn ja standardien kautta se työntää ulkomaisia pois toimialoilta, jotka se haluaa olevan kiinalaisten hallussa.

Länsimaissa on jo herätty Kiinan keinoihin, mutta varottu ajautumasta kauppasotaan, koska länsimailla on merkittäviä taloudellisia etuja Kiinan kanssa. Myös Kiina tarvitsee pääsyä EU- ja USA-markkinoille.

Presidentti Bidenin uudet tullit kiinalaisille sähköautoille, akuille, puolijohteille, aurinkopaneelille, teräkselle sekä tietyille raaka-aineille ovat USA:n vaalien alla käden ojennus maan ay-liikkeelle ja vastaveto Trumpille. Samalla se muuttaa näiden tuotteiden kansainvälistä kauppaa ja tuntuu suomalaisyrityksissäkin – ainakin epäsuorasti. Uutta markkinaa voi avautua USA:n akku- ja ympäristöteknologian tuotteille.

EU:n kiinalaisille sähköautoille asettamat tullit voivat hillitä kiinalaisautojen Suomeen tuloa. Mielenkiintoista on, millaisin vastatoimin Kiina aikoo. Ranskalainen konjakki on jo saanut tullit niskaansa, ja Euroopan elintarvikevienti Kiinaan voi joutua lisätullien alle. Samalla Suomen vienti Kiinaan voi kohdata haasteita vastatoimien laajentuessa uusille toimialoille. Selviä sytykkeitä kauppasodalle on jo ilmassa. Tulevaisuus ei näytä hyvältä EU-Kiina-USA– kolmiodraamassa.