Tuuli Mäkelä bloggaa: Ilmastotalkoissa tarvitaan nyt kaikkia – Suomen pk-yritykset ovat osa ratkaisua

14.11.2017

Bonnissa haetaan askelmerkkejä kohti Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa. Suomessa jo kolmasosa pk-yrityksistä on liikkeellä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Uusi verkkosivusto vauhdittaa positiivista kehitystä (www.ilmastobisnes.fi).

Saksan Bonnissa käydään parhaillaan ilmastoneuvotteluja Pariisin sopimuksen toimeenpanosta. Vuotuinen ilmastokokous on käynnistynyt hälyttävien uutisten siivittämänä. Tuoreiden tutkimusten mukaan kasvihuonekaasupäästöjen pitoisuus ilmakehässä on ennätyskorkealla ja maailmanlaajuiset päästöt ovat palaamassa neljän vuoden jälkeen takaisin kasvu-uralle.

Maailmanlaajuisiin ilmastotalkoisiin tarvitaan siis kaikkia – niin valtioita, yrityksiä kuin kansalaisiakin – jotta meillä on vielä mahdollisuus pysäyttää ilmaston lämpeneminen kestävälle tasolle. Miten haasteeseen sitten tartutaan suomalaisessa pk-kentässä? Ilmiö tulee koskettamaan yhä konkreettisemmin myös joka ikistä suomalaista yritystä – toimialasta riippumatta. EK:n tuoreen tutkimuksen mukaan jo kolmasosa suomalaisista pk-yrityksistä on liikkeellä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Määrä on rohkaisevassa kasvussa vuoden 2015 tutkimukseen verrattuna, jolloin vastaava osuus oli 22 %.

Myös pk-yritykset siis haluavat enenevässä määrin kantaa kortensa kekoon. Monelle yrittäjälle ympäristöjalanjäljen pienentäminen on arvokysymys, vaikkei oman toiminnan päästöt olisikaan valtavan suuret verrattuna vaikkapa suuryrityksiin tai kokonaisiin valtioihin. Lisäksi pk-yrittäjän täytyy toki huomioida myös taloudelliset näkökohdat: mitä enemmän ilmastotoimista on löydettävissä euromääräisiä hyötyjä, sitä parempi.

Pk-yritys voi liikkua ilmastobisneksen suuntaan vaiheittain. Ensimmäinen tyypillinen askel on ryhtyä pienentämään ilmastovaikutuksia omassa tuotannossa. Seuraavassa vaiheessa yritys saattaakin jo tuotteistaa ilmasto-osaamistaan myös asiakkaiden käyttöön – ehkä ensin Suomessa ja sitten kansainvälisillä cleantech-markkinoilla. Näin suomalaisesta pk-yrityksestä voi tulla kokoaan suurempi tekijä maailmanlaajuisissa ilmastotalkoissa.

Pk-yritysten ilmastotoimilla on siis väliä. Positiivista kehitystä vauhdittaakseen EK on avannut hiljattain yhdessä Clonet Oy:n kanssa pk www.ilmastobisnes.fi -sivuston, joka tarjoaa matalan kynnyksen polkuja ja tärppejä ilmastobisneksen ensiaskeliin ja jatkokehittämiseen. Sivustolta löytyy päästölaskurin ja -mittarin ohella paljon konkreettisia case-esimerkkejä siitä, kuinka eri toimialojen pk-yritykset huomioivat ilmastonmuutoksen päivittäisessä toiminnassaan. Tutustu sivustoon tästä!