Viikon kysymys: Mitä ovat sosiaalivakuutusmaksut?

02.03.2016

Sosiaalivakuutuksen kustannuksia rahoitetaan sekä työnantajien että vakuutettujen maksuilla. Työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja ovat sosiaaliturvamaksu (= työnantajan sairausvakuutusmaksu), työttömyysvakuutusmaksu, työeläkemaksu, tapaturmavakuutusmaksu ja ryhmähenkivakuutusmaksu.

Vakuutetun sosiaalivakuutusmaksuja ovat sairausvakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja työeläkemaksu.

Työnantajan sosiaaliturvamaksu

Vuodesta 2010 lukien työnantajan sosiaaliturvamaksu on koostunut pelkästään työnantajan sairausvakuutusmaksusta. Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 2,12 prosenttia palkoista vuonna 2016.

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu

Työttömyysvakuutusmaksu on1,00 prosenttia palkkasumman 2 044 500 ensimmäisen euron osalta ja 3,90 prosenttia sen ylimenevältä osalta.

Työnantajan työeläkemaksu

Keskimääräinen työnantajien TyEL-maksu on 18,00 % vuonna 2016.

Työnantajan ryhmähenkivakuutusmaksu

Keskimääräinen ryhmähenkivakuutusmaksu on tänä vuonna 0,07 prosenttia. Maksu peritään tapaturmavakuutusmaksun yhteydessä.

Työnantajan tapaturmavakuutusmaksu

Työnantajan tapaturmavakuutusmaksu vaihtelee työn vaarallisuuden ja tapaturmien määrän mukaan. Maksun suuruus on keskimäärin 0,9 prosenttia.

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu jakautuu päivärahamaksuun ja sairaanhoitomaksuun. Päivärahamaksu on 0,82 prosenttia ja sairaanhoitomaksu 1,30 prosenttia Koska vakuutetun sairausvakuutusmaksu (yhteensä 2,12 %) sisältyy verokorttiin merkittyyn pidätysprosenttiin, maksua ei pidätetä erikseen työntekijän palkasta.

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on1,15 prosenttia palkasta.

Työntekijän eläkemaksu

Työntekijän eläkemaksu on tänä vuonna 5,70 prosenttia palkasta alle 53-vuotiailla ja 7,20 prosenttia 53 vuotta täyttäneillä. Työnantaja pidättää eläkemaksun työntekijän palkasta ja maksaa sekä työnantajan että työntekijän maksun.

vko92016_sosvakmaksut2016

Klikkaa kuvasta suurempi (pdf)

Viikon graafi: Sosiaalivakuutusmaksut vuonna 2016

Katso myös: Jussi Mustonen bloggaa: Ostovoima ja köyhän miehen davalvaatio