Viikon kysymys: Mitä tarkoittaa Iranin ydinsopimus?

23.11.2016

Iran ja kuusi valtiota solmivat kesällä 2016 sopimuksen, jonka perusteella Iranin talouspakotteita voidaan alkaa purkaa. Neuvotteluissa mukana olleet valtiot ovat Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina.

Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran aina vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta. Ulkovallat puolestaan lieventävät asteittain Irania kohtaan asetettuja talouspakotteita.

Lähes 80 miljoonan asukkaan Iran saa näin alkaa käydä entistä vapaammin kauppaa Euroopan unionin kanssa. Myös kauppa muiden maiden kanssa helpottuu, kun Yhdysvallat poistaa Iran-pakotteitaan esimerkiksi pankkitoimintaan liittyen. Yhdysvaltojen ja Iranin välinen suora kauppa kuitenkin pysyy pitkälti yhä pakotteiden piirissä.

Sopu oli erityisen odotettu, sillä kansainvälinen yhteisö oli käynyt Iranin kanssa neuvotteluja maan ydinohjelmasta 12 vuotta. Läpimurto saavutettiin heinäkuussa 2016, kun kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi Iranin täyttäneen osuutensa aiemmin solmitusta ydinsopimuksesta.

Petri Vuorio bloggaa: Iran – Lähi-idän uusi kulta-aitta vai Trumpin ulkopolitiikan pelikenttä?

Viikon graafi: (tästä voit katsoa animaation uudelleen…)