EK: Palkka-avoimuustyöryhmän ehdotus vaarantaisi TES-järjestelmän
Palkka-avoimuustyöryhmän mietinnössä ei oteta huomioon suomalaista tes-järjestelmää. Ehdotus vaarantaa työehtosopimuksiin perustuvat palkkausjärjestelmät ja puuttuu palkan määräytymiseen, joka on täysin palkka-avoimuusdirektiivin vastaista. Jo nykyään tasa-arvolaki takaa, ettei työntekijää voida syrjiä sukupuolen perusteella.
– Työntekijöiden palkkaus määräytyy käytännössä työehtosopimuksissa sovittujen palkkausjärjestelmien mukaisesti. Useissa yrityksissä noudatetaan eri henkilöstöryhmiin eri työehtosopimuksia. Työn vaativuuden mittaaminen eri työehtosopimusten välillä on käytännössä mahdotonta, EK:n johtaja Ilkka Oksala toteaa.
Työnantajia edustavat järjestöt EK, KT, SY ja Kirkon työmarkkinalaitos jättivät mietintöön yhteisen eriävän mielipiteen. Järjestöt painottavat, että Orpon hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan ”Hallitus edistää palkka-avoimuutta EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti” luo hyvän perustan lain valmistelulle.
– Valitettavasti hallitusohjelman linjausta ei ole valmistelussa noudatettu. Tes-järjestelmän vaarantavien ehdotusten lisäksi mietinnössä on muun muassa palkka-arviointia koskevia nykyisten velvoitteiden kanssa päällekkäisiä ehdotuksia, jotka lisäisivät merkittävästi hallinnollista taakkaa. Jotta hallitusohjelman kirjaus toteutuisi, työryhmän esittämään lakiluonnokseen on tehtävä huomattava määrä muutoksia ennen esityksen antamista eduskunnalle, Oksala sanoo.
Samanarvoisesta työstä on nykyäänkin lain mukaan maksettava sama palkka. Myöskään TES-järjestelmässä ei tietenkään voi olla syrjiviä elementtejä. Eri työehtosopimusten palkkausjärjestelmien yhteensovittaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä niiden kriteerit poikkeavat toisistaan huomattavasti.
– Työnantaja- ja työntekijäliitot ovat yhdessä sopineet näistä kriteereistä kyseisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvien töiden luonne huomioon ottaen, ja ne on todettu tasa-arvoviranomaistenkin toimesta sukupuolineutraaleiksi. Velvollisuus käyttää direktiivissä mainittuja samoja kriteereitä kaikkien töiden arviointiin olisi ristiriidassa nykyisten palkkausjärjestelmien kanssa, EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä toteaa.