EK: Valtiovarainministeriön esittämät uudet koulutusleikkaukset torjuttava

16.08.2016

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii hallitusta perumaan uudet koulutusleikkaukset. Valtiovarainministeriö esittää uusia lisäleikkauksia koulutuksen järjestäjille vedoten kilpailukykysopimukseen.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on karua luettavaa yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja yksityisille oppilaitoksille. Esimerkiksi yliopistojen osalta uudet leikkaukset olisivat 13,9 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakoulujen osalta 6,9 miljoonaa euroa.

– Nyt punnitaan hallituksen koulutusmyönteisyys. Valtiovalta on luvannut, ettei koulutukseen enää kohdisteta uusia säästöjä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistuttaa.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että julkisille työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen. Sopimuksessa määriteltiin yksiselitteisesti, mitkä toimijat kuuluvat julkiseen sektoriin. Yliopistot, ammattikorkeakoulut, suuri osa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä ja useat muut koulutuksen järjestäjät eivät olleet listalla, koska ne ovat yksityisessä muodossa toimivia organisaatioita.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on virheellisesti luokiteltu yksityiset koulutuspuolen toimijat osaksi julkista sektoria. Myös näille on kohdistettu julkiselle sektorille kilpailukykysopimuksessa sovitut leikkaukset.

– Esitys on yksiselitteisesti kilpailukykysopimuksen vastainen. Säästöjen oli tarkoitus lisätä yksityisten organisaatioiden kilpailukykyä, eikä heikentää sitä. Onneksi hallitus voi muuttaa esityksen elokuun lopun budjettiriihessä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.