Elinkeinoelämän luottamus ennallaan – teollisuuden tuotantokapasiteetti vajaakäytössä

Suomessa elinkeinoelämän luottamus pysyi loppuvuonna odottavalla kannalla. Matalapaine jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa, kun taas palveluissa ja vähittäiskaupassa luottamus on vielä pysytellyt kohtuullisena, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus pysyi joulukuussa lähellä edelliskuukausien tasoa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -6 (marraskuussa -7). Luottamus pysyi joulukuussa yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon (+1).

Rakennusalan luottamusindikaattori oli joulukuussa +3, kun edelliskuun tarkistettu saldoluku oli +4. Alan luottamus on edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli joulukuussa +11, joka on kolme pistettä korkeampi lukema kuin marraskuussa. Luottamus kohosi lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on +14.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi pisteellä joulukuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli +8, kun edellisen kuun saldoluku oli +7. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

– Tulevaan vuoteen lähdetään hidastuvassa kasvussa. Käänteet maailmantaloudessa ja ennen kaikkea kauppasodassa ovat isoimmat kysymysmerkit ensi vuoden kehitykselle. Alaspäin suuntautuvat riskit dominoivat yhä, vaikka merkkejä tasaantuvastakin kehityksestä on ollut havaittavissa, Pakarinen summaa.