Jälleen vastuutonta laitonta lakkoilua

Tänään pääkaupunkiseudun ihmisten elämän sekoittanut laiton lakkoilu osoittaa, että ay-liike jättää jälleen kerran huomiotta työtuomioistuimen päätöksen. Vaikka työtuomioistuin tuomitsi lakon laittomaksi, ay-liike oli taas valmis hankaloittamaan laittomilla toimilla tavallisten kansalaisten elämää.

Tämä osoittaa myös, että ay-liike ei pysty pitämään kiinni yhteisesti sovitusta työllisyys- ja kasvusopimuksesta.

JHL:n laiton lakko ja AKT:n tukitoimet ovat kiusantekoa tavallisille ihmisille ja heidän perheilleen. Koko pääkaupunkiseudun liikenne on sekaisin ja kärsijöinä ovat niin lapset päiväkodeissa, vanhukset hoitokodeissaan kuin tavalliset työntekijät, joiden työhön pääsyä on tahallaan pyritty estämään. On kohtuutonta, että kansalaiset joutuvat kärsimään siitä, että ay-liike antaa laittoman lakkoilun jatkua voimassa olevista työehtosopimuksista huolimatta.

– Viime vuonna laittomia lakkoja ja niiden tukitoimia järjestettiin yli sata ja tänäkin vuonna tahti on jatkunut samanlaisena. Toimet eivät ole missään mittasuhteessa neuvottelujen alla oleviin asioihin, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

– Lähes seitsemänkymmentä vuotta vanha työrauhalainsäädäntö kaipaa kipeästi uudistamista, jotta tällaisilta kohtuuttomilta, täysin ulkopuolisiin kohdistuvalta häirinnältä voidaan välttyä, Häkämies vaatii. EK:n tavoitteena on saada Suomeen Ruotsin kaltainen työrauhajärjestelmä.

Lue myös: Valtaosa työtaisteluista on laittomia lakkoja