On aika julistaa hätätila osaajapulan ratkaisemiseksi – Työperäiseen maahanmuuttoon pitää saada uusi vaihde

23.11.2021

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaati EK:n syysseminaarissa hätätilan julistamista työvoima- ja osaajapulan ratkaisemiseksi.  Suomessa väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 ja työikäisiä on 2050–2060-luvuilla 300 000 nykyistä vähemmän. Suomi ei selviä ilman ulkomaisia osaajia. Meidän on houkuteltava heitä Suomeen – ja paljon. EK julkisti syysseminaarin yhteydessä Maahanmuuton täyskäännös -ohjelman.

”Suomessa on nyt otettava kaikki keinot käyttöön työperäisen maahanmuuton edistämiseksi. Ehdotamme, että työ- ja elinkeinoministeriölle annetaan selkeä johtovastuu kansainvälisten osaajien maahanmuuton vauhdittamiseksi. Maahanmuuttovirasto on syytä jakaa kahtia niin, että työperäisen maahanmuuton edistäminen siirretään TEM:iin”, Häkämies totesi.

Muitakin työvoima- ja osaajapulan ratkaisukeinoja on otettava käyttöön. Työvoimapulasta huolimatta pitkäaikaistyöttömyys on Suomessa vain kasvanut.

”Työvoimapolitiikan on katkaistava työttömyyden pitkittyminen. Uhkana on rakenteellisen työttömyyden pitkittyminen ja niin työtaitojen kuin työtarmon mureneminen”, Häkämies sanoi.

”Työvoimapolitiikassa on syytä noudattaa Työ ensin! –linjaa. Työn tekemisen tulee aina olla kannattavampaa kuin sosiaaliturvalla eläminen. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työttömyysturvan omavastuupäivien lisääminen ovat keinoja lisätä työllisyyttä.”

Suomessa on noin 50 000 syrjäytynyttä nuorta ja vuosittain lähes 20 000 työntekijää joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Kukin tapaus on valtava inhimillinen tragedia ja kansantaloudellinen ja työvoimapoliittinen epäonnistuminen.

”Peruskoulusta lähtien on panostettava tukiopetukseen ja yksilölliseen tukeen. Kaikille ei perinteinen opinpolku sovellu, ja esimerkiksi käytännön osaamista vahvistavaa oppisopimuskoulutusta on kehitettävä houkuttelevammaksi.”

EK esittää työkyvyttömyyseläkkeiden torjuntaan kolmikantaista ”Pohjois-Karjala -projektia”:

”Työkyvyttömyyskehityksen kääntämistä voi verrata Pohjois-Karjalan menestysprojektiin, jolla käännettiin jo kansalliseksi katastrofiksi nousseet sydän- ja verisuonitaudit laskuun. Vastaavaa kansallista projektia tarvitaan nyt työkyvyttömyyden ehkäisyyn”, Häkämies kuvaa.

EK julkisti syysseminaarin yhteydessä Maahanmuuttopolitiikan täyskäännös -ohjelman. Sen pääviestit ovat:

  • LUVITUS: Maahanmuuttoviraston työhön johtava luvitus tulee siirtää työministerin suoraan johtovastuuseen.
  • KIELIKOULUTUS: Työssä oleville tai työhön tuleville ulkomaalaisille on tarjottava laadukasta suomen ja ruotsin kielikoulutusta ajasta ja paikasta riippumatta.
  • TYÖNHAKUVIISUMI: Suomen tulee luoda uusi kansallinen viisumi työnhakua varten. Viisumi mahdollistaa maahantulon, työnhaun sekä työnteon siihen asti, kunnes oleskelulupahakemus on ratkaistu.
  • VEROEDUT: Ulkomaisia osaajia on houkuteltava maahan myös erilaisilla veroeduilla.
Tutustu tarkemmin EK:n esittämiin toimenpide-ehdotuksiin maahanmuuton vauhdittamiseksi

Toimitusjohtaja Häkämiehen haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Nora Elersin kautta, p. 050 574 6977