Pohjoismainen elinkeinoelämä: Yhteistyötä tiivistämällä lisää talouskasvua ja turvallisuutta
Pohjoismaisen pääministerikokouksen yhteydessä 26.5. elinkeinoelämän keskusjärjestöt julkistivat yhteisen vetoomuksensa maittemme väliseen yhteistyöhön. Ne peräänkuuluttavat talouskasvua ja turvallisuutta vahvistavia pohjoismaisia toimia kilpailukyvyn kasvattamiseksi, vihreän siirtymän vauhdittamiseksi ja teknologisen takamatkan kirimiseksi. Pohjoismailla on vahva etunoja Ukrainan tukemisessa ja jälleenrakentamisessa, ja yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on keskeistä uusien liiketoimintamahdollisuuksien avaamiseksi.
Kun ajat ovat haastavia, on ystävät pidettävä lähellä. Pohjoismaisen elinkeinoelämän ja yritysten yhteistyö onkin tiiviimpää kuin koskaan, kulmakivenä jäsenyys EU:ssa, ETA:ssa ja Natossa.
Vahva talous ja kilpailukykyiset yritykset ovat välttämätön edellytys Pohjoismaiden turvallisuudelle ja kestävyydelle. Sen vahvistamiseksi EK ja sen pohjoismaiset sisarjärjestöt esittävät seuraavia toimia.
Panostetaan innovaatiovetoiseen kasvuun
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan tarvitaan lisää investointeja sekä kansallisesti että Euroopan tasolla. Yritysvetoisen innovaatiotoiminnan rahoitusta on vahvistettava. Tähän vaaditaan uusia keinoja, kuten TKI-verokannustimia, innovaatiomyönteistä sääntelyä sekä koko innovaatioekosysteemin yhteistyön vauhdittamista. Pohjoismainen yhteistyö on erityisen tärkeää kriittisissä teknologioissa, kuten tekoäly, kvantti ja digiyhteydet.
Vihreästä siirtymästä kilpailukyvyn ajuri
Pohjoismaiden elinkeinoelämä tukee ilmastoneutraliteetin saavuttamista. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi tarvitaan markkinaehtoisia työkaluja.
Hyvin koordinoitu teollisuusstrategia on keino ohjata maittemme innovaatioita ja investointeja kohti kestävää teollisuutta. Pohjoismainen sähkömarkkina on energian turvallisuuden ja kilpailukyvyn kulmakivi.
Vihreä kasvu edellyttää rahoituksen parempaa saatavuutta excellence-periaattein. Avainasemassa ovat myös sujuvammat lupaprosessit sekä investointien hyväksynnän parantaminen.
Poistetaan kasvun sääntelyesteet Pohjoismaissa ja kansainvälisesti
Tartutaan EU:n sisämarkkinaesteiden avaamiseen, omista maistamme alkaen. Pohjoismaisille yrityksille on luotava tasainen pelikenttä, jolla ne voivat hakea talouskasvua.
Hallintotaakan vähentämiseksi tarvitaan viisivuotinen toimintasuunnitelma, huomioiden niin kansalliset kuin EU-tason toimet.
Turvallisuutta, huoltovarmuutta ja saavutettavuutta
Pohjoismainen kokonaisturvallisuuden ajattelu perustuu laajaan yhteistyöhön, jossa yrityksillä on keskeinen rooli. Ajankohtaisena kehityskohteena on tiedonvaihdon parantaminen julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Huoltovarmuuteen on panostettava ja se vaatii rahoituksellisia ratkaisuja.
Pohjoismaiset ja kansainväliset infrayhteydet luovat pohjan kasvulle, toimitusvarmuudelle, resilienssille ja sotilaalliselle liikkuvuudelle. Kehitystarpeita liittyy kiinteisiin ja digitaalisiin yhteyksiin, sähköverkkoihin ja datayhteyksiin sekä liikenneväyliin.
Vahvempi eurooppalainen puolustus- ja kaksikäyttöteollisuus vaatii pohjoismaista huomiota. Yhtä tärkeää on jatkaa horjumatonta tukea Ukrainalle sekä antaa aktiivinen panos sen jälleenrakentamiselle ja EU-jäsenyyspolulle.
Yhteisillä aloitteilla Pohjoismaat pystyvät vahvistamaan vaikutusmahdollisuuksiaan koko Euroopan tasolla. Elinkeinoelämän järjestöt peräänkuuluttavat talouskasvua ja turvallisuutta parantavia pohjoismaisia toimia kilpailukyvyn kasvattamiseksi, vihreän siirtymän vauhdittamiseksi ja teknologisen takamatkan kirimiseksi.
Valokuvat: Valtioneuvoston kanslia, Katja Säilä