Suomi vahvistaa kaupallista osaamista ja läsnäoloa Washingtonissa 

09.02.2023

Suomen F-35 -hävittäjähankinta tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Suomelle syventää kaupallista ja teollista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johdolla Suomen johtavat talousalueet (Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa) ovat yhdessä Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa käynnistäneet Gateway to US Industrial Platforms -hankkeen, jonka vetäjänä aloittaa maaliskuussa Washingtonissa vahvan kansainvälisen yrityskokemuksen omaava Martti Wallin.

Puolustusteollisuuden ohella amerikkalaiset ovat kiinnostuneet Suomen monipuolisesta osaamisesta ja kriittisestä teknologiasta älyinfrasta digitalisaatioon, kyberturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Siviiliteollisuuden osaaminen vahvistaa puolustusteollisuuden kilpailukykyä.

Martti Wallin

Maaliskuussa Washingtonissa Industrial Counselor-tehtävissä aloittava Martti Wallin korostaa pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn sekä toimivien verkostojen merkitystä onnistumisessa Yhdysvaltojen markkinoilla.

”Pitää tuntea oikea henkilö ja valita oikea tapa markkinoida suomalaista osaamista”, muistuttaa pitkän uran puolustusteollisuuden kansainvälisillä markkinoilla muun muassa Patriassa ja Valmetissa tehnyt Wallin.

 Uusi yritysyhteistyö käynnistymässä USA:n kanssa

”Lockheed Martin on korostanut siviiliteollisuuden teknologian ja innovaatioiden merkitystä modernille ja kilpailukykyisille puolustusteollisuudelle”, toteaa yhtiön ylintä johtoa äskettäin tavannut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

F-35-hankintojen myötä Tanska ja Norja loivat Lockheed Martinin kanssa yritysyhteistyön, jossa säännöllisesti kartoitetaan mahdollisuuksia syventää yritysten kaupallista ja teknologiasta yhteistyötä. Tämän mallin mukaisesti myös Suomen on tarkoitus toimia.

”Hävittäjähankinnat, tuleva Nato-jäsenyys ja selkeytynyt maakuva tarjoavat Suomelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa”, korostaa Suomen Yhdysvalloissa toimiva suurlähettiläs Mikko Hautala.

Hautalan mukaan nyt käynnistyvä hanke on ainutlaatuinen osoitus uudenlaisesta suomalaisesta public-private-yhteistyöstä. ”Ilman EK:n ja johtavien kaupunkien panosta tämä ei olisi ollut mahdollista”, kiittelee Hautala.

”Suomen on oltava vahvemmin läsnä Yhdysvalloissa”, muistuttaa myös Business Finlandin johtaja Risto Vuohelainen.

Vuohelaisen mukaan lähivuosien aikana Suomen on hyödynnettävä kaupallisesti mahdollisimman hyvin kiinnostus Suomea ja sen teknologiasta osaamista kohtaan.

Lisätietoja:
Martti Wallin p. 040 869 2016, EK:n johtaja Timo Vuori p. 050 553 5319