Työeläkeyhtiöiden ratkaistava liikaa perittyjen eläkemaksujen palautus

07.11.2012

Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät onnistuneet sopimaan liikaa perittyjen työeläkemaksujen palauttamisesta. Eläkeneuvotteluryhmän puheenjohtaja Jukka Rantalan tekemä kompromissiesitys olisi kelvannut EK:lle, mutta palkansaajapuoli hylkäsi sen.

– Asian jääminen riitaiseksi tarkoittaa, että työeläkevakuutusyhtiöiden pitää päättää ensi vuonna annettavasta perittävän eläkemaksun alennuksesta ilman työmarkkinaosapuolten yhteistä näkemystä. Jukka Rantalan kompromissiesitys on hyvä pohja eläkeyhtiöille, sanoo EK:n asiantuntija Vesa Rantahalvari.

EK perustelee liikaa perittyjen eläkemaksujen palauttamista tarpeella huolehtia työeläkejärjestelmän hyväksyttävyydestä.

– Työeläkejärjestelmän rahoittajien on voitava luottaa siihen, että eläkemaksut ovat oikean suuruisia ja virheet korjataan, jos sellaisia syntyy. Nyt tiedetään, että työkyvyttömyysmaksuja on peritty liikaa ja ylisuuret maksut pitää palauttaa liikaa maksaneille, perustelee Rantahalvari.

Palkansaajajärjestöt ovat väittäneet EK:n rikkovan vaatimuksillaan vuonna 2009 sovittua sosiaalitupoa ja vuonna 2012 sovittua työurasopimusta. Niissä sovittiin muun muassa eläkemaksun korotuksesta.

– EK ei ole repimässä auki mitään yhdessä sovittua, eikä ole ryöstämässä nuorten eläketurvaa. Sopimuksilla ei siunata aktuaarivirheitä eikä sallita siirtää liikaa maksaneiden yritysten ja palkansaajien varoja yhteiseen kassaan, toteaa Rantahalvari.

Lisätietoja:

asiantuntija Vesa Rantahalvari, puh. 040-544 4609
asiantuntija Antti Tanskanen, puh. 040-590 0702