Vahva enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käytön laajentamista työpaikoille 

08.12.2021

EK:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista (64 %) kannattaa koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla. Työssä olevista suomalaisista sitä kannattaa 62 %.

Koronapassi saatiin vihdoin lokakuussa käyttöön tilaisuuksissa, tapahtumissa ja ravintoloissa alueilla, joissa toimintaa rajoitettiin koronapandemian takia. EK on pitkään vaatinut koronapassin käytön laajentamista myös työpaikoille. ”On todella outoa, että esimerkiksi ravintolassa asiakkailta kysytään koronapassit, mutta työntekijöiltä niitä ei voi pyytää”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.  

Yhtä oudoksuttava tilanne on esimerkiksi vanhusten hoitolaitoksissa, joissa riskiryhmien edustajien hoitajilta ei voida tarkistaa koronapasseja. Paitsi riskiryhmään kuuluvien, myös työntekijöiden oikeuksiin kuuluu saada olla ja työskennellä mahdollisimman turvallisessa ympäristössä.  

”Työnantajan velvoite on huolehtia siitä, että työturvallisuus on mahdollisimman korkealla tasolla. Myös tämän takia koronapassin käyttöä on nyt laajennettava työpaikoille. Hallituksen tulee nyt käynnistää koronapassin käytön laajentamisen valmistelu, jotta passi saadaan pikaisesti käyttöön”, Häkämies vaatii.   

”Valtaosa suomalaisista suhtautuu koronarokotteeseen myönteisesti ja suurin osa yli 12-vuotiaista on onneksi jo rokotettu. Vielä on kuitenkin paljon heitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole rokotetta ottaneet. Koronapassin käytön laajennus on tehokas keino parantaa rokotekattavuutta nykyisestä.” 

Taloustutkimus haastatteli EK:n toimeksiannosta 1269:ää henkilöä 3.–7.12.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä.