Elinkeinoelämän järjestöt: Suojamateriaalien nollaverokantaa tarvitaan edelleen

Koronatartunnoissa tehdään jatkuvasti uusia ennätyksiä ja virukselta suojautuminen on edelleen kriittistä erityisesti sote-palveluissa. Uusi vuosi toi kuitenkin mukanaan ongelmia, kun sosiaali- ja terveydenhuollossa käytettyjen suojamateriaalien väliaikainen nollaverokanta päättyi, huomauttavat elinkeinoelämän järjestöt.

  • Hallituksen on valmisteltava suojamateriaalien nollaverokannalle välittömästi jatko sote-palvelujen turvaamiseksi. Jatko olisi tärkeä sote-palvelujen kannalta, sillä kunnat eivät ole korvanneet suojautumisen kustannuksia riittävästi yrityksille ja järjestöille, toteaa Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman.

Komissio on osaltaan mahdollistanut verovapauden jatkamisen kesäkuun loppuun. Nyt tarvitaan toimia hallitukselta. Nollaverokannan jatkon lisäksi sen soveltamisalaa on samalla laajennettava esimerkiksi työterveyshuoltoon.

  • Hallitus on laatinut perusteettoman rajauksen, jossa esimerkiksi työterveyshuolto ja yksityiset terveyspalvelut eivät voi ostaa suojamateriaaleja ilman arvonlisäveroa, vaikka sielläkin taistellaan pandemiaa vastaan. Meillä yksityiset palveluntarjoajat ovat muutoinkin valtion valvonnassa ja tätä rajanvetoa voitaisiin hyvin hyödyntää, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n veroasiantuntija Tiina Ruohola.
  • Komission päätös sallisi nollaverokannalla ostavien tahojen laajentamisen. Esimerkiksi Irlannissa yksityiset yleislääkärien vastaanotot voivat ostaa suojamateriaaleja ilman arvonlisäveroa. Hallituksen on korkea aika tehdä korjausliike ja mahdollistaa koko sote-alalle suojavälineiden osto ilman kustannuksia nostavaa arvonlisäveroa, toteaa Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Lisätiedot:

veroasiantuntija Tiina Ruohola, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, 040 519 8868, tiina.ruohola@ek.fi

talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva, Hyvinvointiala HALI, 050 414 6444, joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman, Suomen Yrittäjät, 040 845 0614, jukka-pekka@hellman@yrittajat.fi