Venäjän elinkeinoelämä: Verotus keveämmäksi, hallintotaakkaa karsittava

26.11.2014

Raskaan verotaakan keventäminen ja hallintobyrokratian karsiminen ovat venäläisen elinkeinoelämän ykköstoiveita presidentti Vladimir Putinille.

Venäjän Teollisuuden ja yrittäjäin liiton (RSPP) puheenjohtaja Alexander N. Shokhin analysoi Venäjän talouden ja elinkeinoelämän tilaa sekä tulevaisuudennäkymiä EK:n syyskokouksen seminaarissa.

Optimistisimman, Venäjän talouskehitysministeriön ennusteen mukaan maan bruttokansantuote kasvaisi vuonna 2015 hieman yli yhdellä prosentilla. Tänä vuonna kasvua kertyisi noin 0,5 prosenttia.

Huomattavasti synkemmän arvion antaa Bank of America Merrill Lynch Research, jonka mukaan Venäjän talous supistuu ensi vuonna 1,5 prosenttia. Tälle vuodelle kasvua ennustetaan vain muutama prosentin kymmenesosa.

Venäjän keskuspankin valoisimmassakin skenaariossa kasvua näkyisi ensi vuodelle niukat 0,7 prosenttia.

– Tuotanto vähenee, inflaatio kiihtyy ja investoinnit supistuvat, Shokhin summasi Venäjän talouden lähiaikoja.

– Ja inflaatio kiihtyy ensi vuonna mahdollisesti kaksinumeroisiin lukemiin.

Korkeat korot hyydyttävät investointeja

Shokhinin mukaan Ukrainan kriisin seurauksena EU:n Venäjälle asettamat pakotteet osuvat kipeimmin koneiden, laitteiden ja teknologian vientiin Venäjälle.

Myös finanssisektori kärsii ja yritysten rahoituksen saatavuus vaikeutuu. Öljy- ja kaasuteollisuudessa pakotteiden vaikutukset sen sijaan jäävät pienemmiksi.

– Korot ovat nousseet Venäjällä nopeasti viime keväästä. Ne hipovat jo 15 prosenttia, mikä on aivan liikaa, jotta yritykset pystyisivät investoimaan. Ulkomaisen velan maksu vaikeutuu yrityksissä viimeistään parin vuoden kuluttua, Shokhin arvioi.

Venäjällä herätty koulutusvajeen paikkaamiseen

RSPP mittaa kuukausittain elinkeinoelämän näkemyksiä venäläisestä liiketoimintaympäristöstä.

Kun järjestö pyysi jäsenyrityksiään listaamaan, mitkä seikat aiheuttavat niille eniten haasteita, kärkeen nousi ehkä hieman yllättäen vaikeus saada ammattitaitoista työvoimaa.

Kakkostilalla oli nopea inflaatio, kolmosena kireä verotus, nelosena korruptio ja viidennellä tilalla raskas hallinnollinen taakka.

– Venäjällä on selkeää koulutusvajetta ja väestö ikääntyy nopeasti. Siksi on tärkeää suunnata voimavaroja erityisesti ammatilliseen koulutukseen, Shokhin sanoi.

Myös Presidentti Vladimir Putin on kiinnittänyt huomiota koulutuksen kehittämiseen ja perustanut jo uuden erityisen toimielimen sitä vauhdittamaan.

Yritysten suurimmat haasteet Venäjällä_600

Yritykset kaipaavat vakautta toimintaympäristöön

Talouden harmaiden näkymien ja EU:n asettamien pakotteiden puristuksessa venäläinen elinkeinoelämä ei silti halua jäädä surkuttelemaan.

Aivan kuten kaikki maat, jotka haluavat pärjätä globaalissa kilpailussa, Venäjäkin on entistä kiinnostuneempi parantamaan kilpailukykyään, kohentamaan liiketoimintaympäristöään ja houkuttelemaan investointeja.

World Economic Forumin arvion mukaan markkinoiden suuri koko on yksi Venäjän vahvimpia kilpailuvaltteja.

– Presidentti Putinille lähettämissään terveisissä elinkeinoelämä vetosi erityisen voimakkaasti verotuksen keventämisen ja yrityksille sälytettyjen maksujen helpottamisen puolesta. Yhtään uutta maksua tai velvoitetta ei pidä säätää, koska ne halvaannuttavat erityisesti pk-yritysten elinvoiman, Shokhin painotti.

– RSPP pyrkii vaikuttamaan ennen muuta toimintaympäristön vakauden parantamiseksi, hallintobyrokratian keventämiseksi ja korruption kitkemiseksi. Tavoitteena pitää olla yrityksille ennustettavampi Venäjä.

Shokhin sanoo, että Venäjä on myös halukas neuvottelemaan EU:n kanssa kaupan ja investointien vapauttamisesta. Ukrainan kriisin seurauksena asetetut pakotteet ja poliittinen jännite ovat hyviä syitä palata neuvottelupöytään.

– EU:n ja Ukrainan sekä EU:n ja Venäjän välisen vapaan kaupan pitäisi edetä samaa tahtia, Shokhin sanoi.

Lue lisää RSPP:stä 
Teksti: Hannele Mayer-Pirttijärvi / TAT, kuva: Teemu Granström / TAT