Iran kansainvälisten yritysten huomion keskipisteessä
EU-pakotteiden poistuttua merkittäviltä osin vuoden 2016 alussa tähyää Iranin markkinoita kiihtyvällä tahdilla yhä suurempi joukko kansainvälisiä yrityksiä. Kilpailu viime vuosien eristäytyneisyyden jälkeen on kovaa, kun yritykset tavoittelevat osuuksia Iranin mittavista investoinneista ja lähes 80 miljoonan kuluttajan markkinoista.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailun Iraniin yritysvaltuuskunnan kanssa 25.-26.10. Vierailulle osallistuvaan yritysvaltuuskuntaan kuuluvat Cargotec, Comptel, Finnair, GTK, Kemira, KONE, Metsä Wood, Neste Jacobs, Nokia, Outotec, Planmeca, Pöyry, Sahateollisuus ry, Valmet, Versowood, Wärtsilä, Suomen Pankki sekä Finnvera. Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii Wärtsilän johtaja Kari Hietanen. Vierailulle osallistuu myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.
Suuri osa Iranin ydinohjelmaan liittyvistä pakotteista purettiin tammikuussa 2016. Pakotteiden purkamisen myötä Iranin talouden ennakoidaan kasvavan lähivuosina 4-5 prosenttia perustuen ennen kaikkea öljyn- ja kaasuntuotannon kasvuun.
Pakotteiden purkamisen jälkeen Iraniin on virrannut yritysdelegaatiota tiuhaan tahtiin.
– Vierailun ajoitus on merkittävä, kun pyrimme uudestaan vakiinnuttamaan jalansijaamme Iranissa pakotteiden purkamisen jälkeen, toteaa yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Hietanen.
Pakotteiden johdosta myös Suomen ja Iranin välinen kauppa laski huomattavasti. Vuonna 2014 Suomen vienti Iraniin laski alle 20 miljoonan euron, mutta kaksinkertaistui reiluun 40 miljoonaan euroon seuraavana vuonna. Kaupan kasvun odotetaan jatkuvan nousujohteisena.
Pakotteista johtuneen eristäytyneisyyden johdosta Iranissa on laajalti tarvetta investointeihin monilla suomalaisyritysten vahvuusalueilla. Suomen maine ja tunnettuus ovat Iranissa hyvät.
– Erityisiä Iran-kaupan hidasteita ovat toistaiseksi olleet kansainvälisen maksuliikenteen toimivuus sekä asiakasrahoituksen saatavuus. Myös näihin osa-alueisiin ja niiden toimivuuden kehittämiseen tullaan kiinnittämään huomiota vierailun aikana, toteaa EK:n johtaja Petri Vuorio.
Iran havittelee maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyyttä ja on lisäksi aktiivisesti pyrkinyt tekemään kahdenvälisiä sopimuksia useiden maiden kanssa.
Yhteiskunnallinen tilanne Iranissa on viime vuosina säilynyt vakaana, vaikka monissa naapurimaissa on ollut levotonta. Turvallisuuden ja vakauden säilyttäminen on iranilaisten tärkein tavoite myös muuttuvan toimintaympäristön myötä.
- Kuuntele Petri Vuorion terveiset vienninedistämismatkalta Teheranista. Ylen Ykkösaamun haastattelu alkaa kohdasta 1:00