Cleantech Finland haluaa moninkertaistaa jäsenmääränsä

08.06.2015

Maailmalla on huutava pula luonnonvaroja ja ympäristöä säästävistä tuotteista ja ratkaisuista. Suomessa on runsaasti yrityksiä, joiden tuotteet ja palvelut voivat vastata tähän haasteeseen.

Cleantech Finland kokoaa yhteen tällaiset yritykset ja vauhdittaa niiden verkottumista, kansainvälistymistä ja kasvua. Jäsenyys on yrityksille maksutonta. Viime viikolla verkottumista ja jäsenhankintaa edistävä roadshow alkoi Turussa, Tampereella ja Vaasassa. Kiertue jatkuu syksyllä.

–Jäseninä on nyt noin sata yritystä, mutta tarkoitus on moninkertaistaa tämä lukumäärä, kertoo EK:n cleantech-asiantuntija Tuuli Mäkelä.

Cleantech on Mäkelän mukaan sateenvarjotermi, jonka alle mahtuu monenlaista liiketoimintaa. Yhdistävä tekijä on pienentää ympäristölle aiheutuvia haittavaikutuksia.

–Cleantech Finlandin jäsen voikin toimia cleantech-arvoketjuissa monenlaisissa rooleissa. Yrityksellä voi olla tuote tai palvelu, joka auttaa suoraan vähentämään asiakkaan päästöjä, parantamaan energiatehokkuutta tai käyttämään luonnonvaroja kestävämmin. Yrityksen ratkaisu voi olla myös osa arvoketjua, esimerkkinä tästä vaikkapa komponentteja tuuliturbiineihin tai biojalostamoon toimittava yritys.

Tavoitteena kansainvälistyminen

-Tarjoamalla cleantech-ratkaisuja maailmanlaajuisilla markkinoilla suomalaisyritykset voivat tuottaa moninkertaisia ympäristöhyötyjä verrattuna siihen, että vaikutukset ulottuisivat vain kotimaahan. Ympäristöliiketoiminnan vienti onkin vaikuttava ympäristöteko, kertoo Mäkelä.

Päästäkseen mukaan Cleantech Finland-verkostoon, yritykseltä odotetaan seuraavaa

  • Yritys on sitoutunut tai valmis sitoutumaan Cleantech-liiketoiminnan kehittämiseen
  • Yrityksellä on liiketoimintaa, joka ratkaisee suoraan tai osana arvoketjua merkittävää ympäristöhaastetta

Verkosto on ensisijaisesti tarkoitettu kansanvälistyville ja kasvuhakuisille yrityksille, jonka vuoksi jäsenyyden edellytyksinä ovat myös

  • Yritys toimii kansainvälisesti tai yrityksellä on suunnitelma kansainvälistymisestä
  • Yrityksen liiketoimintasuunnitelmassa on konkreettiset kasvutavoitteet
  • Yritys toimii vastuullisesti

Jos olet kiinnostunut, tutustu käsikirjaan Cleantech Finlandin jäsenyydestä (pdf) ja hae jäsenyyttä!

Kiertueella tutustutaan alueellisiin hankkeisiin

Viimeviikkoisen ja ensi syksynä jatkuvan roadshown tarkoituksena on kannustaa paikallisia yrityksiä liittymään mukaan Cleantech Finland-verkostoon.

Kiertueella päästään tutustumaan myös kiinnostaviin alueellisiin cleantech-hankkeisiin. Viime viikolla vierailtiin kemianteollisuuden pk-yritysten yhteisessä testilaboratoriossa Smart Chemistry Parkissa, Raisio Chemicalsin vanhalla tehdasalueella Raisiossa. Tampereella esiteltiin suunnitelma 3kulma Eko Industrial Park –nimisestä laajsta cleantechin pilotointi- ja demonstraatioalueesta.

–Tutustuimme aluekiertueella myös edistyksellisiin ICT-ratkaisuihin kuten 3D-tulostamista kehittävään turkulaiseen 3D-Tech -yritykseen ja ”esineiden internet”- alustoja rakentavaan vaasalaiseen Wapice -yritykseen.

–Molemmissa opimme kuinka korkean teknologian ICT-ratkaisut yhdistyvät cleantechiin ja kuinka digitalisten ratkaisujen myötä voidaan saavuttaa yhä merkittävämpiä energian ja luonnonvarojen säästöjä, kertoo Mäkelä

Lisätietoja Cleantech Finland-toiminnasta ja verkostosta http://www.cleantechfinland.com/

Esite Cleantech Finlandin jäsenyydestä (pdf)