Valmet: Ennakoitavuutta energia- ja ilmastopäätöksiin, kiitos!

Valmet kehittää laitteita ja teknologioita, jotka säästävät vettä, energiaa ja raaka-aineita. Kokonaan uusien prosessien kehittäminen ja varsinkin kaupallistaminen vievät helposti 10‒15 vuotta. Siksi johdonmukainen ja ennakoitava päätöksenteko on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Valmetin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ari Saario.  

Valmet toimittaa ja kehittää teknologiaa, automaatiota ja palveluja sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Sen asiakkaat muuntavat uusiutuvia raaka-aineita energiaksi, biokaasuksi, biomateriaaleiksi ja selluksi, paperiksi ja kartongiksi.

Energiaratkaisuissa yhtiö hakee kasvua Euroopan lisäksi Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa. Myös ilmansuojeluteknologioiden kysyntä nousee tiukentuvien määräysten vuoksi. Sellu- ja paperiteollisuuden alalla yhtiö on maailman johtava, globaali toimija.

Keittiössä nököttävä talouspaperirulla on ehkä valmistettu Valmetin koneella.

[kainalojuttu]

Mittavaa energiansäästöä uusilla koneilla

‒ Resurssitehokkuudessa kehittämämme laitteet ovat tällä hetkellä johtavia maailmassa. Esimerkiksi uusi kartonkikone säästää edellisen sukupolven koneisiin verrattuna 30 % vettä ja energiaa, Valmetin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ari Saario antaa esimerkin.

‒ Jo prosentin säästö on paljon, kun tehdas, jossa kone pyörii, käyttää saman verran energiaa kuin pieni kaupunki. Lähes kolmanneksen säästöstä puhumattakaan.

‒ Toinen uusi konekonsepti tulee tissue-puolelta. Sen avulla talous- ja wc-paperia pystytään tekemään 10‒20 % vähemmällä raaka-aineella, ja lopputuote on yhtä hyvää kuin ennenkin. Säästyy sekä puuta että energiaa.

Visio: autonominen, päästötön tehdas

Valmetin pitkän aikavälin visiona on kehittää autonominen tehdas, joka ei tuota minkäänlaisia päästöjä. Etappeja sitä kohti on saavutettu.

‒ Äänekosken biotuotetehtaalle toimittamamme kaasutusteknologia ja soodakattila maksimoivat bioenergian hyödyntämisen omaan toimintaan sekä myyntiin markkinoille. Sellutehtaan ei tarvitse käyttää fossiilisia polttoaineita.

‒ Lisäksi biotuotetehdas tuottaa tarvitsemansa rikkihapon itse. Sellunvalmistusprosessissa syntyy erilaisia rikkiä sisältäviä kaasuja. Ne kerätään talteen ja prosessoidaan rikkihapoksi, Saario kertoo.

Hyvää kiertotaloutta päästöjen kannalta, ja tuottaa myös selvää säästöä.

Teollinen internet tärkeä väline resurssitehokkuudessa

Resurssitehokkuuden parantamisessa digitaalisuus ‒ Valmetin kielellä teollinen internet ‒ on tärkeä väline. Se tarkoittaa esimerkiksi mittaus- ja säätöjärjestelmiä, joiden avulla voidaan vähentää mm. energiankulutusta pienemmäksi pienin viilauksin prosentti sieltä, toinen täältä.

Se tarkoittaa myös paljon muuta. Erityisasiantuntija vaikka Tampereelta voi esimerkiksi ottaa etäyhteyden asiakkaaseen toisella puolella maailmaa ja ratkaista asiakkaan ongelman hyödyntäen dataa, prosessianalytiikkaa sekä virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksia.

‒ Asiakkaan edustaja vaikka Chilessä laittaa koneen ääressä päähänsä HoloLens-lasit. Asiakas saa apua saman tien. Paikan päällä oleva saa tarvittaessa erilaista lisätietoa ja ohjeita, Saario kuvaa.

Säästyy paljon aikaa, sitä kautta rahaa ja lentäminen vähenee. Säästyy siis myös energiaa.

Uuden teknologian muna-kana-ongelma

Valmetin liiketoiminnassa tärkeä asia ovat myös arvokkaat, uusiutuvat lopputuotteet. Yksi esimerkki on ligniinin erottamiseen tarkoitettu teknologia.

Käynnissä on kaksi ensimmäistä ligniinin erotusteknologian demonstraatiolaitosta USA:ssa ja Kotkassa.

‒ Ligniinillä on todella paljon mahdollisuuksia. Sitä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi saatavilla markkinoilla. Tästä syystä ei ole myöskään tarpeeksi uskallusta hyödyntää ligniiniä arvokkaampien lopputuotteiden raaka-aineena. Ja kun lopputuotteelle ei ole markkinoita, ei ole kysyntää erotusteknologialle.

Muna-kana-ongelma siis. Se on Saarion mukaan tavallista, kun kyse on uudesta asiasta.

‒ Uuden prosessin ja teknologian kaupallistamiseen menee helposti 10‒15 vuotta. Sitten jossain kohti aika on sille oikea.

Tästä tullaankin Saarion toiveeseen päättäjille: toimikaa johdonmukaisesti ja ennustettavasti.

Elintärkeä ennustettavuus

‒ Ennustettavuus on meille elintärkeää. Kun kehitämme uutta prosessia, investointikustannus voi olla lähes sata miljoonaa euroa. Silloin pitää olla jonkinlaisia ennustettavia näkymiä.

‒ Jos rakennetaan uudenlainen laitos, mitkä ovat sen liiketoiminnan mahdollisuudet tulevaisuudessa? Ja jos kehittämiseen ei saada tukea, yritykselle voi olla liian iso riski lähteä etenemään.

Avainsana on juuri demonstraatiolaitos. Monesti siitä tulee kaupallistamisen pullonkaula, sillä ensimmäisen referenssin rakentaminen on suurin riskipäätös. Suomalainen ja eurooppalainen toimija tarvitsee referenssejä kotimarkkinoilla voidakseen kilpailla ja pärjätä kansainvälisilla markkinoilla.

Demonstraatiolaitos on oleellinen

‒ Kaikissa uuden kehittämisessä aivan oleellinen rooli on ensimmäisellä oikean kokoluokan toteutuksella. Tutkimusvaihe on tietenkin iso työ. Kun se on tehty, ollaan kuitenkin vielä todella kaukana siitä, että tuloksia voitaisiin oikeasti hyödyntää.

‒ Kun jotain on kehitetty 15‒20 vuotta ja on edetty laboratoriovaiheeseen, ajatellaan usein, että 80 % työstä olisi tehty, 20 olisi tekemättä.

‒ Todellisuudessa tilanne voi olla päinvastoin. Siinä kohti 20 % kehitystyöstä on tehty. 80 % on vielä tekemättä.

Suurin Suomen cleantech-vientiä edistävä tekijä olisikin Saarion mielestä juuri se, että demonstraatiolaitosten rakentamisen kynnystä saataisiin madallettua.

 

Tätä on Valmet

  • Maailman johtava teknologian, automaation ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle
  • Neljä liiketoimintalinjaa: Palvelut, Sellu ja energia, Paperit, Automaatio
  • Liikevaihto 2017 noin 3,1 mrd €
  • 16 omaa t&k-keskusta ja koekoneita Suomessa, Ruotsissa ja Portugalissa
  • Vuosittain t&k:hon n. 64 milj. €
  • Yli 12 000 työntekijää yli 30 maassa, Suomessa noin 4 800
  • Pääkonttori Espoossa, Tampereella suurin keskittymä toimintoja, mm. energian, automaation ja bioteknologian tutkimuskeskus ja koelaitos
  • Kestävän kehityksen Dow Jones -indeksissä viidettä perättäistä vuotta

Haastattelu liittyy EK:n vaalitavoitteista käytävään keskusteluun. Tutustu näkemyksiimme energiasta, luvituksesta, liikenteestä ja kiertotaloudesta. Tutustu myös EK:n vaalisivustoon: www.ekvaaliviestit.fi .