ELKA säilöö yritysten historian

06.04.2017

Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ELKA toivoo yritysten tutkailevan arkistojaan ja säilövän tarinansa.

– Jokaisella yrityksellä on tarina kerrottavanaan. Se tarina on tärkeä ja kertomisen arvoinen, sanoo ELKAn arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho.

Elka on maamme ainut yritysten ja elinkeinoelämän asiakirjallisen historian säilyttämiseen erikoistunut laitos.

-Avaamalla arkistonsa kaikkien käyttöön yritys viestii yhteiskuntavastuustaan ja voi rakentaa brändiään historiansa kautta. Vanhat valokuvat kiinnostavat kaikkia ja mainokset taas välittävät hauskalla tavalla kuvaa omasta ajastaan.

Jarmo Luoma-ahon mukaan arkistoon tulee vuosittain reilu hyllykilometri aineistoa järjestettäväksi, luetteloitavaksi ja säilytettäväksi. 

Vuodesta 1981 lähtien sadat suomalaiset yritykset, elinkeinoelämän organisaatiot ja yksityishenkilöt ovat luovuttaneet asiakirjojaan Elkaan. Elkan kätköistä löytyy myös valokuvia, äänitteitä, liikkuvaa kuvaa, karttoja ja piirustuksia.

Elkan toiminnan tarkoituksena on turvata suomalaista elinkeinoelämää koskevan historiatiedon ja perinteen säilyminen. Aineisto on tarkoitettu eri tieteenalojen tutkijoiden sekä muiden tiedon tarvitsijoiden hyödynnettäväksi.

Yrityksillä merkittävä rooli Suomen 100-vuotisessa historiassa

Elinkeinoelämällä on ollut merkittävä rooli Suomen 100-vuotisen menestystarinan rakentamisessa.

Yritysten tarinoista rakentuu hyvin pitkälti myös itsenäisen Suomen tarina. Elinkeinoelämän merkitys taloudellisen kasvun ja hyvinvoinnin mahdollistajana jää usein vähemmälle huomiolle. Siksi yritysten historiaa tulee vaalia, ja niiden asiakirjallista kulttuuriperintöä tulee hyödyntää niin yrityskuvan kehittämisessä kuin vapaassa tutkimuksessakin.

– Suomi100 -juhlavuosi on erinomainen tilaisuus yrityksille tuoda esille omaa tarinaansa. Kurkatkaapa mitä mielenkiintoista teidän yrityksenne arkistosta löytyy. Historiaa ei pidä heittää hukkaan ennen kuin on pohtinut sen arvoa. Mikäli aihe tuntuu vaikealta, niin apua voi kysyä Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistosta – yritysten omasta arkistosta, kehoittaa Luoma-aho.

www.elka.fi

www.elka.fi/aikakone

ELKAn palveluita yrityksille:

  • Asiakirjojen säilyttäminen
  • Järjestäminen ja luettelointi
  • Konsultointi
  • Kuljetukset
  • Määräajan säilytettävien asiakirjojen tuhoaminen
  • Digitointi
  • Sähköinen säilyttäminen
  • Muut räätälöitävät arkistopalvelut

Lisätietoja:
Jarmo Luoma-aho
jarmo.luoma-aho(at)elka.fi
p.044 321 3421