EU ja Meksiko pääsemässä sopuun kauppasopimuksen päivittämisestä

21.12.2017

EU ja Meksiko hakevat tällä viikolla poliittista sopua vanhan vapaakauppasopimuksen päivittämisestä. Sopimukseen pääseminen olisi ennen kaikkea osoitus Meksikon ja EU:n halusta tuoda vastavoimaan Trumpin protektionistiselle kauppapolitiikalle.

Nyt päivitettävä sopimus keskittyy poistamaan kaupanesteitä erityisesti maataloustuotteiden ja palveluiden osalta. Sopimus parantaisi entisestään Meksikon liiketoimintaympäristön ennakoitavuutta ja poistaisi kaupanesteitä. Teollistuotteisiin kohdistuneet tullit poistuivat jo vuoteen 2007 mennessä vanhan kauppasopimuksen ansioista.

Suomalaisyritykset vievät Meksikoon erityisesti koneita ja laitteita, kuljetusvälineitä, metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden tuotteita. Suomelle tärkeitä palveluviennin aloja ovat mm. liike-elämän ja ICT-palvelut, huolto- ja korjauspalvelut, infrastruktuurin rakentaminen. Meksiko on perinteisesti toiminut myös porttina Yhdysvaltojen markkinoille joillekin suomalaisyrityksille.

Trump lisännyt EU:n tahtoa edetä vapaakaupassa

Tämä olisi jo toinen sopimus, jonka EU on onnistunut neuvottelemaan tänä vuonna. EU:n odotetaan myös pääsevän sopimukseen Etelä-Amerikan Mercosur-alueen kanssa ensi vuoden alussa. Kiihtyneen tahdin taustalla on EU:n halu ottaa Yhdysvaltojen jättämää tilaa haltuun vapaakaupan edistäjänä. EU:n aktiivinen kauppapolitiikka tarjoaa suomalaisyrityksille kilpailuetua, kun ne pääsevät sopimusmaiden markkinoille paremmilla ehdoilla.

Kauppasopimuksen päivittäminen on merkittävä asia Meksikolle, joka käy tällä hetkellä vaikeita neuvotteluita Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa NAFTA-sopimuksen päivittämisestä. Yhdysvallat haluaa vesittää NAFTA:n sisältöä, vaikka kaikkien kolmen maan taloudet ovat sopimuksesta selvästi hyötyneet. Tämä on saanut myös Meksikon etsimään aktiivisesti keinoja tiivistää kauppasuhteita muihin maihin.

Lisätietoa