EU:n talouskomitean varapuheenjohtaja Jane Morrice: Yritysten ylisääntely purettava

23.09.2014

Eurooppa tulee uudistaa yritysystävälliseksi maanosaksi. Tarpeeton hallintokuorma pitää saada nostettua erityisesti pk-yritysten harteilta. Tässä tarvitaan EU:n lisäksi myös jäsenmaiden panosta.

Brysselissä toimivan Euroopan talous- ja sosiaalikomitean varapuheenjohtaja Jane Morrice vierailee Pohjois-Suomessa 23.-25.9. Rovaniemellä on esillä mm. arktisen liiketoiminnan mahdollisuudet.

Morricen mukaan EU:lla ei ole varaa jäädä sivuraiteille:

– Energia, luonnonvarat ja logistiikka huomioiden arktisten alueiden taloudellinen potentiaali on poikkeuksellinen. Siksi EU:n pitää nyt olla aloitteellinen. Samalla tulee tietysti osoittaa, että osaamme tehdä bisnestä kestävästi ja pohjoiset luonnonolot huomioiden.

Euroopan aktivoituminen arktisessa yhteistyössä edellyttää kuitenkin parempaa tiedonkulkua. Niin yritykset, tutkimuslaitokset kuin EU-tahotkin tarvitsevat tehokasta tietopalvelua, jotta ne pysyvät ajan tasalla arktisen toimintaympäristön muutoksista, hankkeista ja kontakteista. Morricen mukaan Rovaniemen Arktinen keskus soveltuisi erinomaisesti EU:n yhteiseksi arktiseksi tiedotuskeskukseksi.

Suomen-vierailun aikana Morrice kommentoi myös EU:n tulevaa viisivuotiskautta. Nyt on pakko saada tolkkua sääntelyyn:

– EU pitää uudistaa yritysystävälliseksi maanosaksi. Tämä edellyttää ylisääntelyn karsimista. Siksi olemme tehneet Smart regulation -aloitteen, jonka tavoitteena on poistaa tarpeetonta hallintokuormaa erityisesti pk-yritysten harteilta. EU ei kuitenkaan pysty tekemään tätä yksin – jäsenmailla on iso vastuu.

Morrice haastaa EU:n kokoamaan rivinsä ja uudistumaan vahvaksi.

– Nyt pitää voittaa Euroopan kansalaiset taas EU:n taakse. Meidän kaikkien EU-tahojen pitää toiminnallamme osoittaa, että kuulemme ja ymmärrämme ihmisten odotuksia, huolia ja ideoita. Brysselin ei pidä jäädä etäälle, vaan tehtävänämme on jalkautua yhteiskuntaan ja tulla luo. Sitä työtä ETSK tekee myös tällä Suomen matkalla.