Fiksusti takaisin töihin – näin estät loman positiivisten vaikutusten haihtumisen

10.08.2015

Tutkimukset ovat osoittaneet, että loman myönteiset hyvinvointivaikutukset haihtuvat töihin palattua kiusallisen nopeasti. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa suunnittelemalla töihin paluu ja paluun jälkeiset työviikot viisaasti. Vielä tätäkin tärkeämpää on huolehtia päivittäisestä ja viikoittaisesta palautumisesta ympäri vuoden, mutta keskitytään ensin loman myönteisten vaikutusten säilömiseen syksyn varalle.

  1. Varaa aikatauluihin väljyyttä

Ensimmäiset työviikot ovat usein luonnostaan rauhallisempia, joten kokeile siirtää samaa rauhallisuutta myös aamujesi aikatauluun käyttämällä joustoja tai siirtämällä herätystä hiukan aiemmaksi. Kesän valoisat aamut antavat tähän oivan tilaisuuden.

 

  1. Anna armoa itsellesi

Suurimmalla osalla kestää viikon tai jopa pari päästä loman jälkeen normaaliin työvauhtiin. Hyväksy tämä, ole armollinen itsellesi (ja alaisillesi) äläkä odota huippusuorituksia heti ensimmäisellä työviikolla. Urheilijatkin tarvitsevat vähän lämmittelyä ennen kuin huippuvire löytyy!

 

  1. Vähän ekstraa työn arkeen

Kun työt loman jälkeen pääsevät vauhtiin, ovat aikataulut usein niin kireät että kahvit juodaan työpöydän ääressä ja lounas – sikäli kun se ei jää kokonaan väliin – syödään siellä missä sen nopeimmin saa tehtyä. Hyödynnä lomaltapaluun jälkeiset rauhallisemmat työviikot juttelemalla työkavereiden kanssa tai käykää vaikka yhdessä lounaalla siinä kivassa paikassa, jonne ei muuten koskaan ehdi.

 

  1. Nauti kesäilloista

Lähde ensimmäisillä viikoilla ajoissa töistä kotiin, iltatöitä ehdit kyllä tehdä sitten myöhemmin syksyllä. Pitkitä lomatunnelman haipumista kutsumalla töiden jälkeen ystäviä grillaamaan, lähtemällä perheen kanssa pyöräretkelle tai ihan vain kaupungilla kävelemällä. Vaihda vaikka työmatkareittisi siihen pidempään, mutta kauniimpaan.

 

  1. Vältä kotona työskentelyä

Kotona työskentelyä työpäivän jatkoksi ei kai voi varsinaisesti suositella kenellekään, mutta realiteetti se monelle meistä kuitenkin on. Suo itsellesi poikkeus ja jätä kotona työskentely pariksi viikoksi lomalta palattua.

 

  1. Aina pitää olla jotakin mukavaa odottamassa

Suunnittele ja varaa syksyyn jokin kiva tapahtuma, jota odotat. Se voi olla vaikka pidennetyn viikonlopun suoma kaupunkiloma, ruskaretki Lappiin tai juhla ystävien kesken.