Häkämies: Hallitukselta oikea päätös hakea leikkauksille vaihtoehtoja

21.08.2015

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on tyytyväinen, että maan hallitus ryhtyi etsimään vaihtoehtoisia keinoja hallitusohjelmaan kirjatuille 1,5 miljardin lisäsäästöille ja veronkorotuksille. Nuo säästöt oli määrä panna toimeen, jos yhteiskuntasopimus kariutuu.

– Tämä päätös ansaitsee kiitoksen ja tuen, sillä se olisi varmasti vaikuttanut kielteisesti työllisyyteen ja ihmisten ostovoimaan. Samoin on tärkeää, että hallitus panee määrätietoisesti toimeen hallitusohjelman tavoitteet työttömyysturvan ja työelämäsääntöjen uudistamisesta ja paikallisen sopimisen edistämisestä. Vastuu on hallituksella, Häkämies painottaa.

– Toivottavasti vaihtoehtoiset keinot löytyvät. Jos kasvua vauhdittavia lääkkeitä ei löydy, säästöiltä ei voine välttyä. Maan hallituksella on vastuullaan myös julkisen talouden tasapainottaminen, mitä tavoitetta EK:kin tukee.

Häkämies tähdentää edelleen järjestöjen vastuuta kilpailukyvyn parantamisessa. Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen korostaa entisestään maltillisten palkkaratkaisujen merkitystä.

– EK antaa jäsenliitoilleen kaiken tuen, jotta seuraavasta työmarkkinakierroksesta tulisi maltillinen ja ylilyönneiltä vältyttäisiin. Työttömyys kasvaa yhä ja BKT supistuu. Suomen talous on vakavassa kriisissä. Toivottavasti tämä ymmärretään liittojen neuvottelupöydissä. On lisäksi välttämätöntä, että myös sopimuspöydissä haetaan ketteryyttä paikallista sopimista lisäämällä.

Häkämies on hyvin pahoillaan, että yhteiskuntasopimus kariutui ja viiden prosentin kilpailukykyloikka jäi haaveksi. Sopimus olisi ollut paras vaihtoehto kaikille suomalaisille. Epäonnistumisen taustalla oli ennen kaikkea SAK:n tiukka kanta siitä, ettei kilpailukyvyn parantamiselle saa asettaa neuvotteluissa selkeää tavoitetta.