Ihmiskeskeinen valaistus energiaa säästäen

06.10.2015

Valon merkitys ihmiselle on kiistaton. Valaistuksella voidaan lisätä työn tuottavuutta, ihmisten hyvinvointia, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Syksyn lähestyessä keinovalaistuksen merkitys kasvaa entisestään.

Valaistussektoria ravistelee parhaillaan teknologinen murros lediteknologian vallatessa markkinoita. Uuden teknologian myötä voidaan parantaa energiatehokkuutta ilman, että valaistuksen perimmäistä tarkoitusta joudutaan uhraamaan. Pikemmin voidaan monessa tapauksessa parantaa valaistustasoa esim. työpaikoilla, joka vaikuttaa työn tuottavuuteen.

– Ledien lisäksi on myös toinen tapa säästää energiaa valaistuksessa, nimittäin älykkäällä valaistuksen ohjauksella, Helvarin myyntijohtaja Jukka Riikkula sanoo.

Kiinteistöjen energiatehokkuusvaatimusten lisääntyessä ollaan menossa siihen, että myös valaistus tullaan liittämään oleelliseksi osaksi kokonaisautomaatiota. Valaisimet siirtyvät enenevässä määrin esineitten Internetiin, ja tämän myötä valaistusta voidaan ohjata aivan uudella tavalla, ainoastaan mielikuvitus on rajana.

Jo tänä päivänä käytetään valaistuksen ohjauksessa läsnäoloantureita, päivänvalosäätöä ja vakiovalosäätöä. Läsnäoloantureilla valaistusta voidaan ohjata niin, että valot säätyvät normaalille käyttötasolle, kun ollaan paikalla. Kun poistutaan, niin valot säätyvät alemmalle tasolle noin 10 prosenttiin. Ja taas kun tilaan tullaan, niin valot säätyvät takaisin ylös normaalille tasolle. Lisäksi, jos tilassa ei käydä pitkään aikaan, niin tilan valot sammuvat kokonaan.

Päivävaloanturilla voidaan hyödyntää ulkoa tulevaa luonnonvaloa ja himmentää valaisimia niin, että valaistustasot pysyvät vakiona. Näillä toimenpiteillä on saavutettu mittauksissa 72 prosentin kulutuksen säästö perinteisin valaistusratkaisuihin verrattuna.

Lisäksi valaistusolosuhteet ovat olleet tiloissa paremmat, kuin mitä ne ovat olleet ennen valaistussaneerausta. Valaistus osana rakennuksen kokonaisautomaatiota on tämän päivän todellisuutta, jossa vain mielikuvitus on rajana sille, mitä toteutetaan.

Kirjoittaja:
Patrick Frostell
asiantuntija
Teknologiateollisuus

 

Energiansaastovko

Viikolla 41 vietetään Energiansäästöviikkoa. Mukana yli 250 000 ihmistä.