Ilmastokonferenssi Helsingissä: Kunnianhimoiset ilmastotoimet edistävät niin liiketoimintaa kuin ympäristötavoitteita – markkinalähtöiset kokonaisratkaisut tarpeen

07.10.2019

Hiilibudjetti ja hiilen hinnoittelu ovat välttämättömiä työkaluja, jotta ilmastopolitiikassa päästään etenemään tavoitteista kohti kustannustehokasta toimeenpanoa, todettiin kansainvälisessä ilmastokonferenssissa Kalastajatorpalla.

EK, MTK ja Climate Leadership Coalition (CLC) isännöivät 7.10. konferenssia, jossa haettiin markkinapohjaisia keinoja toteuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. ”Business and Policies to Achieve Climate Neutrality” -tapahtumassa olivat äänessä mm. Pariisin ilmastosopimuksen EU-pääneuvottelija Elina Bardram seka Kalifornian edistyksellisen ympäristöviraston johtaja Richard Corey.

Niin EU:n, Kalifornian kuin Suomenkin kehitys osoittaa, että talouskasvun ja ilmastopäästöjen irtikytkentä on mahdollista. Ilmastonmuutoksen kiihtyessä absoluuttisten päästöjen vähentämistä on entisestään vauhditettava ja päästönieluja kasvatettava. Jotta maapallon lämpötilan nousu saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen, ilmastotoimien kunnianhimo ja käytännön toimenpiteet tulee viisinkertaistaa, todettiin tapahtumassa.

Muutos tulee edellyttämään massiivisia investointeja, muistuttaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies:

”Suomen elinkeinoelämä on ottanut ilmastohaasteen vastaan Euroopan eturintamassa. Suurinvestointien onnistuminen edellyttää kuitenkin vakaata ja ennakoitavaa toimintaympäristöä.”

”EU tarvitsee kustannustehokkaat ja markkinalähtöiset keinot päästöjen vähentämiseksi. Vuoteen 2050 tähtäävä sitova hiilibudjetti veisi toimeenpanoa merkittävän askeleen eteenpäin.”

”Suomi tarjoaa ainutlaatuisen innovaatioympäristön cleantech-ratkaisujen kehittämiselle. Haluamme antaa vahvan panoksen maailman päästöjen vähentämiseksi ja yritysten positiivisen hiilikädenjäljen kasvattamiseksi.”

EU:n komission esittämä Green Deal sisältää lupaavia avauksia, arvioitiin konferenssissa. Päästökauppaa edistämällä ja laajentamalla EU:ssa voidaan luoda ennakoitava, markkinalähtöinen ja teknologianeutraali tapa saavuttaa päästövähennykset mahdollisimman kustannustehokkaasti seka luoden kannusteita hiilinielujen kehittämiseksi.

Konferenssissa arvioitiin, että ilmastotavoitteiden saavuttamista tukeva järjestelmätason ratkaisu edellyttää kolmea tukijalkaa: 1) hiilibudjetti, 2) hiilen hinnoittelu sekä 3) hiilikädenjäljen ja hiilijalanjäljen seuranta.

Ilmastokonferenssin järjestivät EK:n kanssa MTK ja Climate Leadership Coalition (CLC).