Rima korkealle, kun EU-elpymisvaroja kohdennetaan

15.03.2021

Kun investoimme EU-rahoituksen kunnianhimoisesti, pystyy Suomi vahvistamaan ilmasto-osaamisen ja digitalisaation edelläkävijyyttään. Näin EU-rahoitus toimii vipuna, jolla synnytämme myös uutta vientimenestystä, arvioi EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen puheenjohtama ministerityöryhmä on julkistanut tänään ensimmäisen esityksensä Suomen EU-elpymisvarojen käytöstä. Tällä ’Suomen kestävän kasvun ohjelmalla’ hallitus ottaa kantaa siihen, millaisiin investointeihin ja rakenneuudistuksiin arviolta vajaa 2 mrd euroa aiotaan käyttää. Virallisesti kyse on luonnoksesta, jonka hallitus lähettää EU:n komissiolle arvioitavaksi. Lopullinen ohjelma valmistuu huhtikuun loppuun mennessä.

EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula pitää lähtökohtia Suomelle hyvinä:

”Suomelle on suuri etu, että EU-elpymisrahoitusta suunnataan merkittävissä määrin juuri meikäläisiin vahvuusalueisin eli ilmastoparannuksiin ja digitalisaatioon. Kun investoimme varat viisaasti, pystyy Suomi vahvistamaan edelläkävijyyttään ja kilpailukykyään. ”

Olennaista on, että Suomi nostaa riman riittävän korkealle.  Tärkeisiin keihäänkärkihankkeisiin on Ylikarjulan mukaan uskallettava satsata isosti sen sijaan, että rahoitus hajaantuisi pieniksi puroiksi.

 ”Tavoitteeksi tulee asettaa, että EU-rahoituksella syntyneitä innovaatioita voitaisiin skaalata isomman mittakaavan vientimenestyksiksi. Tähän avautuu satojen miljardien eurojen markkinat Euroopassa, kun muut jäsenmaat investoivat EU-elpymisvarojaan taloutensa ja yhteiskuntansa modernisointiin.”

Avainasemassa on EU-elpymisrahoituksen läpinäkyvä valvonta kattaen kaikki jäsenmaat, Ylikarjula korostaa:

”Kun itse käytämme rahoituksen kunnianhimoisesti, meillä on kanttia vaatia sitä myös muilta EU-mailta. Tätä varten olemme yhdessä muiden pohjoismaisten ja Baltian sisarjärjestöjen rintamassa vaatineet, että komissio ottaa tätä varten käyttöön erityisen tiukan seurantajärjestelmän (”scoreboard”). On positiivista, että tähän ollaan nyt tarttumassa.”

Kunhan EU:n elpymisrahoitus kohdentuu oikein, voidaan siitä saada tehokas vipu Euroopan ja Suomen talouden vauhdittamiseksi.