Jatko-opintosuunnitelmat jäävät lukiossa ylioppilaskirjoitusten jalkoihin

19.05.2016

Aiempaa suurempi epävarmuus ja tiedon puute opiskelupaikoista ja eri aloista lisäävät lukiolaisten halua viettää välivuosi kirjoitusten jälkeen. Neljännes lukiolaisista aikoo pitää välivuoden ylioppilaaksi valmistuttuaan, tytöistä jopa joka kolmas. Tytöt kokevat tarvitsevansa uravalintoihinsa ohjausta poikia enemmän.

Tänään julkistetun Kun koulu loppuu –tutkimuksen mukaan tärkein syy välivuoden pitämiselle on jatkokoulutusvalintojen epävarmuus. 51 prosenttia välivuotta suunnittelevista lukiolaisista tarvitsee lisää aikaa miettiäkseen jatko-opintojaan. Lukiossa koulutus- ja uravalintaohjauksessa on suuria puutteita – vain 30 prosenttia saa valintoihinsa riittävästi ohjausta.

– Siltoja koulusta työelämään tarvitaan, totesi professori Katariina Salmela-Aro Jyväskylän yliopistosta Kun koulu loppuu-tutkimuksen julkistustilaisuudessa. Hän on tutkinut nuorten siirtymiä, motivaatiotekijöitä ja koulu-uupumusta. Lukion jälkeinen siirtymävaihe kohti jatkokoulutusta, työelämää ja taloudellista itsenäisyyttä on erityisen haasteellinen ja moniulotteinen.

Tärkein tekijä lukiolaisille työelämässä on kiinnostavat työtehtävät. Opinto-ohjaus keskittyy kuitenkin lukiossa pääosin lukio-opintoihin tai jatko-opintoihin, ei työelämässä tarvittaviin taitoihin ja tehtäviin.

Yhteydet työelämään ja rohkeat kokeilut ovat lukioille välttämättömiä

– Lukion työelämäyhteistyön tulisi olla arkea joka lukiossa. Myös lukion ja korkeakoulutuksen yhteistyötä on tarpeen tiivistää, toteaa asiantuntija Mirja Hannula EK:sta.

– Nuoret tarvitsevat kokemuksia työelämästä. Työelämään tutustumisjaksojen ja kesätöiden lisäksi tarvitaan myös eri oppiaineissa työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavia projektiopintoja. Kyse on toimintakulttuurin muutoksesta lukioissa.

– Käynnistyvät lukiokokeilut ovat tärkeässä roolissa lukion uudistamisessa. Esimerkiksi korkeakouluopintojen suorittaminen osana lukiota tukisi jatkokoulutusvalintoja, kannustaa  Hannula.

Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastasi reilut 7 700 nuorta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä helmikuussa 2016. Nuorilta kysyttiin laajasti tulevaisuudensuunnitelmiin, jatko-opintoihin ja työelämäodotuksiin liittyviä kysymyksiä. Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta tutkimusyhtiö T-Media.

Katso tutkimustulokset: Kun koulu loppuu – Nuorten unelmia

Lue TATin uutiset aiheesta: http://www.tat.fi/uutishuone/