Jatkuvaa parantamista ja tehostamista

29.08.2014

Jatkuvalla parantamisella on saatava lisää laatua ja tuottavuutta sekä kuluja alemmaksi. Näillä eväillä Hydnum Oy pysyy kuorma-autojen kyydissä.

Muhoksella toimiva Hydnum on erikoistunut hyötyajoneuvojen mattojen valmistukseen. Kun yhtiö valmistaa vain mattoja ja niitäkin lähinnä kuorma-autoihin, on potentiaalisia asiakkaita niukasti. Tällöin yrityksen on varmistettava erityisen hyvin, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.

Hydnum tähtää asiakastyytyväisyyteen jatkuvalla parantamisella, jota muun muassa asiakaskuntaan kuuluva Scania tukee vahvasti.

– Asiakkaat käyvät katsomassa toimintaa säännöllisesti ja tuovat kehitysehdotuksia. Yhteistyöllä kehitämme laatua ja tuottavuutta, jolla saadaan kustannuksia alemmaksi, toimitusjohtaja Erkki Mäkäräinen sanoo.

Kehityspaineet ovat melkoiset, sillä työvoimakulut ja raaka-aineet kallistuvat jatkuvasti, kun tuotteiden hinnat puolestaan laskevat vuodesta toiseen.

Kuorma-autot ovat luonteva erikoistumiskohde pienehkölle suomalaisyritykselle, sillä henkilöautomarkkinoista taistelevat suuret pelurit, joiden puristuksessa on vähän tilaa. Suurissa sarjoissa joustavuudella ei pysty kilpailemaan.

Lisäksi henkilöautomarkkinoita hallitsevat komponenttivalmistajat, jotka tarjoavat autovalmistajille monenlaista muutakin kuten verhoilupaneeleita ja kojelautoja. Kuorma-autoissa sarjat ovat noin kymmenesosa henkilöautomarkkinoista. Niillä markkinoilla Hydnumin aseilla on enemmän mahdollisuuksia.

Taistelu kumin ja polyuretaanin välillä

Hydnum on erikoistunut kapeaan segmenttiin, mutta tuostakin sektorista yhtiö on valinnut yhden siivun. Autonmattoja valmistetaan kumista ja polyuretaanista. Hydnum myy aktiivisesti vain jälkimmäisiä. Yhtiö on tosin lähtenyt aikanaan liikkeelle kumimatoista, joiden valmistukseen sillä on edelleen laitteet. Nyt Hydnum on suunnannut kaikki voimansa polyuretaaniin.

– Haluamme saada asiakkaat ymmärtämään polyuretaanin edut, jotka ovat suuret valmistustekniikassa, Mäkäräinen sanoo.

Hydnum valmistaa autonmattoja kumista ja polyuretaanista.

Hydnum valmistaa autonmattoja kumista ja polyuretaanista.

Kumimatto valmistetaan tasavahvasta aihiosta. Polyuretaanin raaka-aineet ovat nestemäisiä ja niistä voidaan helposti valmistaa muotin avulla juuri halutun muotoisia mattoja. Näin voidaan valmistaa matto tarkasti auton muotojen mukaan niin, että maton vahvuus vaihtelee tarpeiden mukaan. Tällöin saavutetaan parempi äänieristys ja matot asettuvat paremmin paikoilleen.

Samoin polyuretaanimattoon voidaan integroida erilaisia osia kuten pakokaasujarrupoljin. Polyuretaani voi olla ase myös älykkäiden ratkaisujen lisääntyessä, sillä maton sisään voi ajatella istutettavan esimerkiksi sirusovelluksia. Teknisesti olisi mahdollista tehdä vaikka lämmitettävä matto, mutta ratkaisu ei välttämättä ole taloudellisesti toteutuskelpoinen.

Uudet sovellukset kiinnostavat

Tehtaan historia ulottuu vuoteen 1976, jolloin toiminta alkoi osana Oy Nokia Ab:n kumidivisioonaa. Hydnum Oy osti tehtaan vuonna 1990, minkä jälkeen uudet omistajat karsivat tuotevalikoimaa keskittyen lopulta nykyisiin tuotteisiin.

Finanssikriisistä alkanut taantuma iski kuorma-autovalmistajiin niin, että myös Hydnum joutui irtisanomaan ja lomauttamaan henkilöstöä.

– Työntekijöille täytyy nostaa hattua, että tajusivat hyvin mistä on kyse. Sen jälkeen tilanne on helpottunut sen verran, että olemme pystyneet lisäämään henkilöstöä ja käyttäneet oman henkilöstön lisäksi myös vuokratyöntekijöitä.

Elämä muutaman asiakkaan varassa on kuitenkin niin jännittävää, että Hydnumin johto pohtii säännöllisesti uusia asiakasryhmiä.

Maantieteellisen markkina-alueen laajentaminen on vaikeasti toteuttavissa, sillä mattoja on vaikea viedä kannattavasti Euroopan ulkopuolelle. Siksi yhtiö on etsinyt sopivia käyttökohteita muun muassa rakennusteollisuudesta, missä polyuretaania käytetään paljon ja mahdollisten tuotteiden sarajakoko voisi olla sopiva.

[kainalojuttu]

 

Hydnum Oy

Perustettu: 1990

Hallituksen puheenjohtaja: Pertti Pouru

Toimitusjohtaja: Erkki Mäkäräinen

Päätuotteet: Hyötyajoneuvojen sisustusmatot

Liikevaihto 2013: 7,2 Meur

Henkilöstö 2013: 45 hlö

Omistus: Pertti Pouru ja Erkki Mäkäräinen

 

Teksti ja kuvat: Risto Pennanen