Johtaja Ilkka Oksala: Hallituksen käytävä kannustinloukkujen kimppuun budjettiriihessä

11.07.2016

Maan hallituksen tulee tehdä elokuun budjettiriihessä selkeitä päätöksiä kannustinloukkujen purkamisesta. Nykytilanne on kestämätön, sillä työttömän työllistyminen tai työssä olevan ansionousu ei monissa tilanteissa johdakaan käytettävissä olevien tulojen kasvuun. Tulot voivat jopa laskea.

– Jo tehdyt päätökset eivät riitä. Hallitusohjelman lupaukset on pantava toimeen päättäväisesti, tähdensi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Ilkka Oksala maanantaina Porissa SuomiAreenan keskustelussa.

Hallitusohjelmassa luvataan uudistaa sosiaaliturvaa niin, että se kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen. Edelleen hallitus lupaa tarkastella kriittisesti kaikkia tukijärjestelmiä, jotka ohjaavat työkykyisiä ihmisiä pitkäaikaisiin poissaoloihin työmarkkinoilta.

Oksalan mukaan kannustinloukkujen taustalla on kolme pääasiallista syytä: sosiaaliturvan tulosidonnaisuus, progressiivinen tuloverotus sekä tulosidonnaiset päivähoitomaksut.

–Tuloloukkujen purkaminen edellyttää, että päivähoitomaksujen tulosidonnaisuutta vähennetään oleellisesti ja työtulojen verotusta kevennetään. Samoin työtulot ja sosiaaliturva tulee sovittaa yhteen nykyistä paremmin.

Tuloloukut koskevat isoa joukkoa työttömiä ja yhtä lailla lukuisia työssä olevia. Työttömän työllistyminen ei aina johdakaan käytettävissä olevien tulojen kasvuun. Työllistyminen saattaa jopa laskea tuloja, mikä ei ole mitenkään hyväksyttävää.

Yhtä lailla monissa tilanteissa työssä olevan henkilön käytettävissä olevat tulot eivät kasva, vaikka hänen palkkansa nousisi, esimerkiksi siirryttäessä osa-aikatyöstä kokopäiväiseen tehtävään. Tämä ei todellakaan kannusta lisätulojen hankkimiseen.

–Tämä on laaja ja kaikkien tunnustama ongelma. Se on vihdoinkin selätettävä. Suomi voi menestyä vain, jos työnteko ja yrittäminen kannattavat kaikissa tilanteissa, Oksala painotti.