Joulukuun luottamusindikaattorit: Ei käännettä parempaan

29.12.2014

Yritysten suhdannekuva on yhä heikko, eikä EK:n uusissa Luottamusindikaattoreissa ole käännettä parempaan. Rakentamisen luottamus koheni edelliskuukausien ennätysmatalalta tasolta, mutta toisaalta vähittäiskaupan luottamus vajosi historiansa alhaisimpiin lukemiin.

– Yritykset eivät näe suhdanteidensa parantuneen, ja odotukset lähikuukausillekin ovat heikot. Erityisesti vähittäiskaupan synkkyys on huolestuttavaa. Myös teollisuuden suhdanteet ovat vaisut, mutta tuotannon ennustetaan kuitenkin kasvavan vähän, sanoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Selvityksen mukaan teollisuuden luottamusindikaattori heikkeni hivenen marraskuussa, koska valmistuotevarastot kasvoivat. Tuotannon ennustetaan kuitenkin kasvavan loivasti, eikä matala tilauskanta heikentynyt lisää. Indikaattorin saldoluku painui joulukuussa lukemaan -11, kun se marraskuun tarkistettu lukema oli -9.

Rakennusyritysten luottamus toipui syksyn pohjalukemista. Suhdanteita kuvataan silti vaatimattomiksi. Indikaattorin saldoluku on nyt -21, kun marraskuun tarkistettu lukema oli -34. Tilauskanta on niukka ja henkilöstön ennustetaan vähenevän melko yleisesti, vaikka luvuissa otetaan huomioon normaali kausivaihtelu.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi marraskuussa ennallaan. Sen saldoluku on -2, mikä on sama kuin marraskuun tarkistettu lukema. Myynnin ennustetaan kasvavan loivasti ensi vuoden alussa.

Vähittäiskaupan luottamus laski historiansa matalimmalle tasolle. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -27, kun edelliskuun lukema oli -23. Myynnin volyymi on laskenut yleisesti, ja sen kehityksen odotetaan olevan erittäin heikkoa myös ensi vuoden alussa.