Jyri Häkämies: Kiertotalous kirittämään Suomen talouskasvua

19.02.2016

Yritykset on tärkeää saada yhteistyöhön yli toimialarajojen. Näin myös suomalainen pk-kenttä on mahdollista kirittää laajasti kiertotalouden imuun.

Maapallo_kädellä_123RF-11779808_mEK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli mukana keskustelussa, kun Euroopan komission Suomen-edustusto järjesti 19.2. Euroopan uusia bisnesmalleja koskevan seminaarin.

Jyri Häkämies uskoo kiertotaloudesta kehittyvän ison mittakaavan mahdollisuuden, jossa koko yhteiskunta voittaa:

– Kiertotalous on mitä konkreettisin esimerkki siitä, kuinka yritykset voivat olla mukana ratkaisemassa ihmiskunnan polttavia ongelmia ja olla samalla luomassa kestävää talouskasvua ja uusia työpaikkoja. Ympäristöä, resursseja ja rahaa säästyy, kun asioita tehdään fiksummin.

Avainkysymys on Häkämiehen mukaan se, kuinka saamme mahdollisimman suuren siivun tästä uudesta yritystoiminnasta Suomeen ja Eurooppaan:

– Suomalaiset yritykset tunnistavat kiertotalouden mahdollisuudet ja ovat valmiita niihin tarttumaan. Edelläkävijät ovat saaneet kansainvälistäkin tunnustusta innovaatioistaan. Nyt vain pitää saada kiertotaloutta skaalattua laajasti myös pk-kenttään. Sitä varten tarvitaan viisaita keinoja vauhdittaa kiertotaloutta ja tehdä siitä talouden uusi dynamo.

Kiertotalous tarvitsee Häkämiehen mukaan innovaatioita, investointeja ja myös riskinottoa niin teknologiaan, bisnesmalleihin kuin yritysten välisiin kumppanuuksiin liittyen. Päätöksentekijät sekä Suomessa että EU:ssa voivat tehdä paljon, jotta toimintaympäristö saadaan tukemaan tätä yrityksissä tehtävää työtä:

– Myös sääntely on avainasemassa luomassa suuntaviivoja ja puitteita kestävälle yritystoiminnalle. Haasteita liittyy siihen, että kiertotalous edellyttää uutta ja ns. epätyypillistä yhteistyötä yli toimialarajojen. Siksi sääntelyä tulee kehittää koko ekosysteemin tarpeet huomioiden. On tärkeää, että kaikkia toimijoita kannustetaan tasapuolisesti ja että nykysääntelyn pullonkaulat puretaan.

Häkämies esitteli seminaarissa esimerkkejä siitä, kuinka suomalaisyritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa ja uutta arvoa kiertotaloudesta. Kokeilujen ja uudenlaisten kumppanuuksien myötä ne voivat nousta kiertotalouden edelläkävijöiksi, mikä avaa myös kansainvälisiä vientimarkkinoita, toteaa Häkämies.

Katso suomalaisten yritysten videokommentteja: mitä kiertotalous tarkoittaa yritysten bisneksessä ja kuinka sitä voisi parhaiten vauhdittaa?