Jyri Häkämies: Neuvottelujen kariutuminen pettymys ja valtava menetys

06.05.2015

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on pettynyt, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta päättyivät tuloksetta. Neuvottelujen kariutuminen on suuri takaisku työllisyydelle ja talouskasvulle sekä pitkä miinus suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle.

– Suomen talous kyntää syvällä eikä selvää suhdannekäännettä ole näkyvissä. Tässä tilanteessa olisi vihdoinkin tarvittu rohkeita ja ennakkoluulottomia päätöksiä, joilla tuottavuus olisi saatu kasvuun, työllistäminen helpommaksi sekä vientiteollisuus ja kotimarkkinat nousuun, Häkämies sanoi keskiviikkona neuvottelujen kariuduttua.

 

– Talouden ongelmat eivät katoa mihinkään. Nyt järjestöt vain sysäävät lisää vastuuta tulevalle hallitukselle. Kuten hallitustunnustelija Juha Sipilä on todennut, neuvottelujen kariutuminen kasvattaa väistämättä edessä olevia säästöpaineita. Säästöt kohdistuvat helposti niihin, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua.

 

Häkämiehen mukaan ongelmat eivät ratkea yksistään etuisuuksia parantamalla vaan nousuun tarvitaan myös tinkimistä saavutetuista eduista. Tulevaisuudessa se palkittaisiin parempana työllisyytenä ja suurempana hyvinvointina.

 

– Työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöydässä keskusteltiin asioista, jotka on todettu lukuisissa riippumattomissa tutkimuksissa suomalaisten työmarkkinoiden ongelmiksi. Valitettavasti näihin ei vieläkään päästy käsiksi. Myös palkansaajilla olisi ollut paljon voitettavaa sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäyksellä, Häkämies sanoi. 

 

Lisätiedot:

Haastattelupyynnöt viestintäjohtaja  Jouni Kemppaisen kautta, puh. 040 505 9790