Kaikkien työelämä: Rautakauppias Taina Källi rakentaa monimuotoista työyhteisöä

07.12.2023

K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi haluaa antaa monenlaisille ihmisille mahdollisuuden työllistyä.

”Ihailen valtavasti pienten paikkakuntien kauppiaita, jotka pitävät alueita elinkelpoisena”, hän sanoo. ”Me kauppiaat olemme merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Työllistämme ihmisiä ja pidämme muutenkin lähialueesta huolta.”

Kauppiasyrittäjänä vuodesta 2014 toiminut Källi haluaa tehdä sellaista yritystoimintaa, jolla on jatkuvuutta.

”Hyvinvoivalla yrityksellä on mahdollisuus pitää huolta työntekijöistä ja tehdä monella tavalla hyvää. Itse voin esimerkiksi palkata töihin sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten työllistyisi kovin helposti, kuten täsmätyökykyisiä tai nuoria ensimmäiseen työpaikkaansa.”

Kesällä 2023 Järvenpään K-Raudassa oli kesätöissä kuusi nuorta. Kausityöntekijöitä oli kaikkiaan 20 noin 50 ympärivuotisen työntekijän lisäksi. Paikallisia nuoria on kaupassa myös työssä opintojensa ohessa.

”Katson hakemuksissa myös sitä, jos joku hakee ensimmäistä työpaikkaansa parikymppisenä. Mietin silloin, olisiko tämä nyt viimeinen hetki kääntää suunta ja päästä työelämän kyytiin.”

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Monimuotoisuus toteutuu Järvenpäässä sanan laajassa merkityksessä. K-Raudassa on työskennellyt esimerkiksi autistinen työntekijä henkilökohtaisen avustajansa kanssa. Kauppa on myös ollut monelle mielenterveyskuntoutujalle siirtymätyöpaikka sairauseläkkeeltä takaisin työelämään. Tällöin työtä on tehty puolen vuoden ajan turvallisesti, soviteltuna ja tuettuna, ja yhteistyökumppani on ollut mielenterveyskuntoutujien toipumista edistävä Keski-Uudenmaan Klubitalo. Källi tekeekin paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

”Tämänkaltaisesta yhteistyöstä löytyy hienoja ihmisiä, joiden työllistymisen voi mahdollistaa. Toiminta vaatii kuitenkin paitsi yrittäjältä avoimuutta myös järjestöiltä aktiivisuutta, sillä en olisi itsekseni osannut tällaista toimintaa aloittaa.”

Henkilökunta on ottanut kuntoutujat hienosti vastaan ja antanut heille aikaa. Koko työyhteisö on saanut mahdollisuuden toisten tukemiseen. ”Uskon hyvän työyhteisön syntyvän nimenomaan erilaisista ihmisistä ja eri elämänvaiheista. Tärkeitä arvoja ovat toisten reilusti kohteleminen ja avoimuus.”

Källi haluaa olla helposti tavoitettavissa, ja siksi kauppiaan työhuoneen ovi on aina auki.

”Olen itse nauttinut siitä, että oma kasvattajakauppiaani, diplomikauppias Veijo Tuppuri antoi minulle vastuuta ja mahdollisuuden kasvaa ja kouluttautua. Samaa hyvää haluan jatkaa eteenpäin, sillä tiedän, kuinka hyvältä se tuntuu.”

Kaupan ilmapiiristä kertoo paljon se, että entisetkin työntekijät käyvät usein moikkaamassa. Hiljattain kaupassa vieraili vauvansa kanssa nuoripari, joka oli tavannut kaupassa työskennellessään.

”On hienoa nähdä, minne elämä on vienyt.”

Kesko on EK:n jäsenliiton Rakennusteollisuuden jäsenyritys.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan alun perin Editor Helsingin tuottamassa Me Naiset -lehden yhteydessä lokakuussa 2022. Jutun voi lukea myös 28.10.2022 ilmestyneestä Kehittyvä kauppa -lehdestä.

Teksti: Meri Savonen

Kuva: Sami Perttilä