Kilpailukyvyn palauttaminen iso urakka

26.06.2013

– Teollisuuden kilpailukyky ei ole toipunut finanssikriisiä edeltäneelle tasolle. Tuottavuuskehitys on ollut viime vuosina poikkeuksellisen huonoa. Koko taloudessa yksikkötyökustannukset ovat kohonneet Suomessa nopeammin kuin euroalueella, toteaa EK:n asiantuntija Seppo Saukkonen.

Nämä Suomen kilpailukykyä kuvaavat tiedot sisältyvät tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan 26.6. julkaistuun raporttiin.

Toimikunnan mukaan myös vientihintojen trendinomainen aleneminen kilpailijamaihin verrattuna vaikuttaa yritysten kilpailukykyyn ja kannattavuuteen. Reaalisilla yksikkötyökustannuksilla tarkasteltuna teollisuuden kustannuskilpailukyky suhteessa muihin maihin on heikentynyt vielä enemmän kuin nimellisillä kustannuksilla mitattuna.

Samoin toimikunta huomauttaa, että välipanoskustannusten huomioon ottaminen on yhä tärkeämpää, sillä niiden osuus tuotteiden tuotantokustannuksista on kasvanut.

Kilpailukyvyn kohentamiseen on kiinnittänyt huomiota myös EU:n komissio, joka antoi toukokuussa EU-maille talouskasvua ja työllisyyttä koskevat maakohtaiset suositukset.

Kustannusten nousu saatava kuriin

– Teollisuuden ja koko talouden kilpailukyvyn palauttaminen on Suomelle iso urakka. Sen takia tulevalla työmarkkinakierroksella on tärkeää pitää kustannusten nousu kurissa. Ja itse asiassa palkkamalttia tarvitaan myös tämän vuoden jälkeen, sillä kilpailukykyä ei käännetä hetkessä, Saukkonen huomauttaa.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta arvioi, että palkansaajien säännölliset ansiot nousevat tänä vuonna 2,5 prosenttia. Ensi vuonna ansiotaso on nousemassa ilman uusia palkankorotuksiakin yli prosentin.

Lisätietoja:
Asiantuntija Seppo Saukkonen
puh. 09 4202 2297
etunimi.sukunimi@ek.fi

Katso myös:
Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportti Talousnäkymät ja palkanmuodostus, pdf (Vm 26.6.2013)