Lakkoilu uhkaa kaikkien työpaikkoja – Suomi tarvitsee vastuunkantajia

27.11.2013

Maan hallituksessa on meneillään vaikeat hetket, kun maan talouden rakenteet pyritään saamaan kestävään kuntoon. Kustannusten karsiminen on vaikea asia ja tekijät harvoin voittavat vaaleja.

Politiikan populistit keräävät helposti kansansuosiota ja vastustavat kaikkea muutosta, vaikka sen välttämättömyys ymmärrettäisiinkin. Toivottavasti johtajuutta ja vastuunkantajia löytyy riittävä määrä, toivoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila EK:n syyskokouksen seminaarissa Helsingissä.
– Olemme kohta samalla luukulla eteläisen Euroopan kriisimaiden kanssa, ellei suuntaa pystytä muuttamaan.

Elokuussa allekirjoitettiin 3-vuotinen työllisyys- ja kasvusopimus, jota maan hallitus tuki omilla toimenpiteillään. Kokkilan mukaan työnantajien suuntaan tuki jäi kuitenkin vaatimattomaksi, koska laajalti koettiin, että keväällä tehty yhteisöveropäätös riittää auttamaan yrityksiä kasvuun. Yhteisöveron alennuksen hyödyt näkyvät kuitenkin vasta vuosien viiveellä, vaikka se on jo nyt hyvä signaali yritysmyönteisemmästä ilmapiiristä.

– Surullista on, että nyt vallitseva suuri into lakkouhkailuun on jo ehtinyt vaarantaa orastavaa kasvua ja uhkaa kaikkien työpaikkoja.

– Tuskin muste oli kuivunut mainitun työllisyys- ja kasvusopimuksen allekirjoituksista, kun ensimmäiset laittomat työnseisaukset alkoivat. Sen jälkeen koko kuljetusketju on uhannut pysäyttää maan ulkomaankaupan, josta koko Suomi loppujen lopuksi elää. Nämä uhkailut eivät ole olleet missään suhteessa asioihin.

– Näin asiat eivät Suomessa voi olla. Meidän on tavalla tai toisella saatava muutos aikaan. Työrauhavelvoitteisiin tarvitaan muutoksia.

– On vaikea kuvitella, että nykyisen kasvu- ja työllisyyssopimuksen jatkoksi alettaisiin neuvotella keskitetystä tai liittokohtaisista sopimuksista, ellei vuodelta 1946 olevaan työlainsäädäntöön ole saatu laittomien lakkojen ja tukilakkojen osalta merkittävää muutosta. Asiasta on nyt kahdesti sovittu keskitetyissä ratkaisuissa, eikä sille ole tehty mitään. Muutos on saatava aikaan, mutta se on tehtävä yhteistyössä ja vastuullisesti, vaati Kokkila.

– Nykyisenkaltainen vastakkaisasettelu ja sen lietsonta on lopetettava.

Lisätietoja: Viestintäjohtaja Leena Jaakkola, puh. 040 352 9332