Luottamus nousee Euroopassa, elpyminen vasta alussa

01.04.2014

Ukrainan ja Venäjän tilanne varjostaa Suomen talousnäkymiä, mutta se ei ole toistaiseksi vaikuttanut radikaalisti yritysten ja kansalaisten odotuksiin.

–Vai onko niin, että tämä lisääntynyt epävarmuus hukkuu yleiseen suhdanteiden epävarmuuteen?, kysyy EK:n ekonomisti Juha Vartia.

Kasvun pitäisi pikkuhiljaa alkaa, mutta elonmerkkejä on vähän.

– Tammikuun vientiluvut olivat edelleen heikot, vaikka teollisuustuotteiden vienti Saksaan ja Britanniaan nosti hieman päätään. Palvelujen vienti on vetänyt pitkään tavaravientiä paremmin. Myös kotimarkkinoilta kantautuu heikkoja merkkejä mm. kaupan toipumisesta, Vartia sanoo.

Suomi kulkee muun EU:n perässä, mutta sielläkin toteutunut kasvu on pitkälle vain Saksan varassa. Suhdannekyselyt ovat hyvin yleisesti kohonneet EU:ssa, mutta harvassa maassa tuotannon kasvu on vielä vauhdittunut. Saksa kulkee eturintamassa.

–Saksan talous kasvaa, ja se toivottavasti vetää muitakin talouksia vakaalle kasvu-uralle. Muun maailman kasvu on USA:n sekä Kiinan ja muiden Bric-maiden varassa. Venäjän taloudesta ei ole kirittäjäksi: sen hiipuminen alkoi jo ennen Ukrainan vaikeuksia.

Lue lisää tuoreesta Talouskatsauksesta… (html5)