Luottamusindikaattorit pysyivät heikkoina kesäkuussa

27.06.2013

Elinkeinoelämän suhdannetilanne pysyi kehnona kesän alussa, arvioi EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi. Rakentamisen luottamus palautui kesäkuussa toukokuisesta notkahduksesta, ja muilla aloilla suhdannearviot olivat keskimäärin ennallaan.

Kaikilla päätoimialoilla luottamus on pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Teollisuudessa ja palveluissa on vaimeita odotuksia kysynnän piristymisestä, mutta vähittäiskaupan myyntiodotukset ovat vaisuja.

Teollisuus

Teollisuuden luottamus pysyi lähes muuttumattomana pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Kesäkuun saldoluku on -5, kun toukokuun tarkistettu saldoluku oli -4. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Rakentaminen

Rakentamisen luottamusindikaattori palautui kesäkuussa toukokuisesta pudotuksesta. Luottamusindikaattorin viimeisin saldoluku on -18, kun saldoluku oli toukokuisessa tiedustelussa -33. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on -6.

Palvelut

Palvelujen luottamusindikaattori kohosi hieman kesäkuussa. Suhdannetilanne on heikentynyt viime kuukausina ja myynnin kasvu on jäänyt vähäiseksi.Yksityisten palvelujen luottamus vahvistui lievästi kesäkuussa. Kesäkuun saldoluku on 0, kun toukokuussa saldoluku oli -3. Pitkän aikavälin keskiarvo on +15.

VähittäiskauppaVähittäiskaupan luottamus pysyi kesäkuussa likimain ennallaan. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -10, eli yhden pisteen edelliskuuta korkeampi. Pitkäaikainen keskiarvo on 0.

Luottamusindikaattorien datasarjat vuodesta 2005

    (xlsx)