Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertue käynnistyy

Oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia kannustetaan ryhtymään yrittäjiksi. Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Uusyrityskeskukset sekä työ- ja elinkeinotoimistot jalkautuvat alkukesän ja syksyn aikana vastaanottokeskuksiin kertomaan, miten hakea töitä tai ryhtyä yrittäjäksi Suomessa.

Kiertue alkaa 18.5.2016 SPR:n ylläpitämästä Auramon vastaanottokeskuksesta Vantaalta. Tilaisuuden avaavat oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– Suomessa yrityspalveluja on hyvin tarjolla, mutta maahanmuuttajien voi olla vaikea löytää niitä. Tässä tilaisuudessa asiantuntijat neuvovat, mistä on hyvä lähteä liikkeelle. On kaikkien etu, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat löytävät mahdollisimman nopeasti tiensä työmarkkinoille. Tämä on myös hallituksen tavoite, ministeri Lindström painottaa.

Tilaisuuksissa Uusyrityskeskusten ja TE-toimistojen asiantuntijat sekä maahanmuuttajataustaiset yrittäjät opastavat maahanmuuttajia yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Maahanmuuttajien työllistyminen vahvistaa taloutta

TEM ja EK korostavat, että työllistyvät maahanmuuttajat helpottavat työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmia sekä kestävyysvajetta. Onnistunut kotoutuminen vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja taloutta.  EK ja TEM korostavat myönteisen asenneilmapiirin merkitystä työllistämisessä.

– Maahanmuuttajayrittäjät voivat verkostojensa avulla tuoda merkittävän lisän Suomen rakentamisessa kilpailukykyiseksi yhteiskunnaksi. Helsingin Uusyrityskeskuksen avulla perustetuista yrityksistä yli 30 prosenttia on ulkomaalaisten käynnistämiä ja samanlaiseen yrittäjyyteen kannustetaan oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia eri puolilla Suomea, Häkämies sanoo.

Vantaalla maahanmuuttajia opastavat Suomeen kotoutuneet yrittäjät Abdiqadar Hirsi ja Abdelaziz Abdelnabi. Lisäksi toimitusjohtaja Marketta Korhonen ja yritysneuvoja Irene Matinpalo Vantaan Uusyrityskeskuksesta ja asiantuntija Katja Kultalahti Uudenmaan TE-toimistosta kertovat, mistä saa neuvoa, jos yrittäminen kiinnostaa. Tilaisuuden juontaa kansanedustaja Nasima Razmyar.

Seuraava tilaisuus pidetään 14.6. Tampereella. Tuolloin tilaisuuden avaavat elinkeinoministeri Olli Rehn sekä toimitusjohtaja Jyri Häkämies.