Maailman parhaana palkittu Yrityskylä menestyy kotona ja maailmalla

10.11.2014

Kulunut syksy on tuonut Yrityskylälle useita tähtihetkiä: Ouluun ja Espooseen on avattu uudet kylät, suomalainen yrittäjyyskasvatus nousi kansainväliseen valokeilaan WISE-palkinnon myötä ja Yrityskylä-konseptia esiteltiin aina Pohjoismaiden, Baltian ja Ison-Britannian pääministereille.

Suomalainen koulutusinnovaatio, Taloudellisen tiedotustoimiston TATin kehittämä Yrityskylä elää tänä syksynä huimassa nosteessa.

Yhä useammat kuudesluokkalaiset pääsevät tutustumaan omakohtaisesti työelämään, yrittäjyyteen ja yhteiskunnan toimintaan, kun Yrityskylä-oppimisympäristöjä on Suomessa nyt jo kahdeksan. Marraskuun alussa ovensa avasivat Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa ja Yrityskylä Espoo.

Oulun Toppilassa sijaitseva Yrityskylä on koko maakunnan yhteinen. Lisäksi neuvotellaan mahdollisuudesta saada Kainuun kuudesluokkalaiset Yrityskylä-opintokokonaisuuden piiriin.

Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaan yritysyhteistyökumppaneita ovat Halpa-Halli, Kaleva, Kasvishovi, Kesko, Martela, Nokia, Osuuskauppa Arina, Oulun Energia, Oulun Jätehuolto, Oulun Osuuspankki, Oulun yliopisto, Ravintola Puistola, SSAB ja Terveystalo.

Espoon Yrityskylä löysi puolestaan paikkansa Nokian Karaportin kampukselta. Kylä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Lisäksi siellä vierailevat Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vihdin kuudesluokkalaiset. Kylää pyöritetään Espoossa sekä suomeksi että ruotsiksi.

Yritysyhteistyökumppaneita Espoossa ovat ABB, Kesko, Laurea-ammattikorkeakoulu, Lindorff, Länsiväylä, Martela, Nobina, Nokia, Nordea, Samsung, Sonera, Terveystalo ja UPM.

WISE-palkinto nostatti Suomi-hypen

Yrityskylällä riittää vientiä myös Suomen rajojen ulkopuolella. Marraskuun alussa toiminnanjohtaja Tomi Alakoski otti vastaan Qatarin Dohassa järjestetyssä WISE Summitissa Yrityskylälle aiemmin syksyllä myönnetyn 20 000 dollarin palkinnon.

Yrityskylä (englanniksi Me & My City) arvioitiin maailman parhaaksi koulutusinnovaatioksi kovatasoisessa World Summit for Education (WISE) -kilpailussa yhdessä viiden muun finalistin kanssa.

Dohassa Yrityskylä nostatti suoranaista Suomi-hypeä, kun sekä seminaariin kaikkialta maailmasta osallistuneet koulutusalan vaikuttajat että kansainvälinen media osoittivat sitä kohtaan suurta kiinnostusta.

Palkintogaalaan osallistunut opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru totesi, miten Yrityskylä on loistava esimerkki siitä, että myös suomalainen koulutusjärjestelmä voi uudistua innovatiivisesti perusasioista kuitenkaan tinkimättä.

Suomi mainittiin edelleen monessa puheenvuorossa koulutuksen mallimaaksi ja erityisesti suomalaista tapaa opettaa yrittäjyyttä kiiteltiin laajasti.

Palkintosumman, noin 16 000 euroa, Yrityskylä käyttää erityisoppilaiden hyväksi. Oppimisvaikeuksien kanssa kamppaileville kuudesluokkalaisille tuotetaan ymmärrettävämpi tehtäväkirja, jotta jokaisella Yrityskylässä vierailevalla oppilaalla olisi mahdollisuus saada oppimiskokemuksestaan kaikki ilo irti.

Kirsikkana kakussa: pääministeritapaaminen Startup Saunassa

Tuskin oli Dohasta palaava lentokone laskeutunut Helsinki-Vantaalle, kun Tomi Alakoski kiirehti jo seuraavaan arvovaltaiseen tapahtumaan esittelemään Yrityskylää.

Pääministeri Alexander Stubb isännöi viime viikolla Otaniemessä Pohjoismaiden, Baltian ja Ison-Britannian kollegoilleen Northern Future Forumia, jossa keskusteltiin pohjoisen Euroopan tulevaisuuden suuntaviivoista.

Foorumin teemoja olivat koulutusjärjestelmän kilpailukyky sekä innovatiivisen yritystoiminnan edistäminen.

Tomi Alakoski kuvaa Startup Sauna -yrityskiihdyttämössä pidettyä kokousta huikeaksi kokemukseksi.

– Ison-Britannian David Cameron ja Latvian Laimdota Straujuma nostivat Yrityskylän esiin foorumin kaikkien mieleenpainuvimpana esimerkkinä. Lisäksi Cameron totesi, että hän haluaa Yrityskylän vähintään pilotointiin myös omaan kotimaahansa!

Teksti: Hannele Mayer-Pirttijärvi / TAT

 

Mikä Yrityskylä?

  • Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.
  • Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali, joka käydään koulussa läpi oman opettajan johdolla.
  • Taloudellisen tiedotustoimiston TATin koordinoimissa Yrityskylissä vierailee lukuvuosittain noin 70 prosenttia kuudesluokkalaisista eli 40 000 oppilasta.
  • Lukuvuonna 2014–2015 toiminnassa on kahdeksan Yrityskylä-oppimisympäristöä. Alueelliset kylät toimivat Helsingissä, Itä-Suomessa, Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Espoossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yrityskylän valtakunnallinen kiertue käy lukuvuoden aikana Porissa ja Lahdessa. Kaikkiaan Yrityskylä vierailee 13 paikkakunnalla.

Lue myös aiemmat nettiuutiset: