Ministeri Kiuru lähetti lukiokiertueen matkaan

02.09.2014

Koulut eivät tarjoa nuorille tarpeeksi tietoa työelämästä koulutus- ja uravalintojen tueksi. Taloudellinen tiedotustoimisto TAT tarttuu haasteeseen yhdessä yrittäjien kanssa ja lähtee kannustamaan ja innostamaan lukiolaisia omien vahvuuksien löytämisessä.  

Tavoite on, että nuoret löytävät oman kutsumuksensa ja lähtevät rohkeasti sitä kohti.

Kiertueelle osallistuvat abit hyppäävät luokkahuoneistaan yhteiseen aamunavaukseen ja siitä työelämätiedolla lastattuun rekkaan. Siellä nuoret pääsevät tekemään itsestään videoesittelyn, testaamaan Duunikonetta, ideoimaan nuorten yrittäjien kanssa ja avaamaan omia unelmiaan.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mielestä lukiokoulutuksen ja työelämän yhteyksiä on vahvistettava.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mielestä lukiokoulutuksen ja työelämän yhteyksiä on vahvistettava.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru puhui kiertueen Tapiolan lukiossa pidetyssä avajaistilaisuudessa lukio-opetuksen ja työelämän kohtaamisesta. Hänen mielestään lukiokoulutuksen ja työelämän yhteyksiä on huomattavasti vahvistettava.

– Yrityksillä on runsaasti yhteistyötä 2. asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa, EK:n tutkimuksen mukaan 70 prosenttia yrityksistä tekee jossakin muodossa yhteistyötä niiden kanssa. Peruskoulun kanssa 42 prosenttia yrityksistä tekee yhteistyötä, lähinnä TET-jaksojen tiimoilta, mutta lukioiden kanssa vain 13 prosenttia.

– Lukiossa pitäisi ehdottomasti olla ainakin muutama työelämän kurssi. Sellaisiksi voitaisiin hyväksilukea harjoittelupaikat ja kesätyöt oikeissa työpaikoissa. Nykyisin näin ei ole.

– Lukiokoulutuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta päätetään piakkoin. Sen jälkeen päästään virallisesti aloittamaan lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelu. Näissä perusteissa tulee hyödyntää kokemukset, joita on saatu lukion ja työelämän yhteistyöstä ja työelämätuntemuksen lisäämisestä.

– Tämän lukiokiertueen kaltaiset hankkeet ovat tärkeitä, koska ne tuovat kouluihin ulkopuolisia virikkeitä ja nostavat esille asioita, joita muutoin ei kouluissa käsiteltäisi, toteaa Kiuru.

TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kertoo, että kiertue on vastaus nuorten tarpeeseen saada tietoa työelämästä ja jatkokoulutuksesta urasuunnitelmien tueksi.

– Tutkimustemme mukaan noin viidennes nuorista aikoo pitää välivuoden kun ei tiedä jatkosuunnitelmiaan. Nuori ei voi odottaa opetussuunnitelmien valmistumista!

Kiertue toteutetaan laajassa yhteistyössä

Kiertuetta ovat TATin lisäksi toteuttamassa Elinkeinoelämän keskusliitto EKSuomen Yrittäjät , opetus- ja kulttuuriministeriö OKM, työ- ja elinkeinoministeriö TEM, sekä työeläkeyhtiö Varma.

Mukana ovat myös Filosofian Akatemia, Opetusalan ammattijärjestö OAJ sekä Suomen Lukiolaisten Liitto SLL.

Lisätietoa kiertueesta:

Työelämän nuorisolähettiläs Aicha Manai, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, puh. 044 555 3220, aicha.manai(a)tat.fi

www.tat.fi/kiertue