Näytä, että osaat! Yritysten kokemuksia näyttötutkinnoista

14.06.2015

Kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot voidaan suorittaa näyttötutkintona. Yhteensä näyttötutkintoja on 375. EK on tehnyt näyttötutkinnoista kertovat ytimekkäät videot.

Näyttötutkinto on aikuisten ja työelämän tarpeisiin suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa, jossa periaatteena on asiakaslähtöisyys. Näyttötutkinnoissa ammattitaito osoitetaan työelämässä riippumatta siitä, onko osaaminen kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta.

Suoritusmäärät kasvussa

Ammatillinen näyttötutkintojärjestelmä täytti viime vuonna 20 vuotta. Tutkintojen suoritusmäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Kun vuonna 2000 näyttötutkintoja suoritettiin vajaat 17 000, kipusi suoritettujen tutkintojen määrä vuonna 2013 jo yli 33 000:een. Yhä useammin näyttötutkinnot suoritetaan oppisopimuskoulutuksena.

Videoilla yritysten kokemuksia näyttötutkinnoista

– Työelämällä on merkittävä rooli näyttötutkintojärjestelmän kaikissa eri vaiheissa suunnittelusta toimeenpanoon sekä kehittämiseen. Vaikka suoritusmäärät ovat jatkaneet kasvuaan koko 2000-luvun, on sen tunnettuudessa etenkin pk-yrityksissä parantamisen varaa. Siihen tähtäävät myös videot, joissa kuullaan Clas Ohlsonin, Ravintolakolmion, Metsä Groupin ja Turku Energian käytännön kokemuksia näyttötutkinnon suorittamisesta, sanoo EK:n asiantuntija Satu Ågren. Opetushallitus on rahoittanut videot.

Turku Energia ja Metsä Group:

https://www.youtube.com/watch?v=bxre1ONP-i8

Clas Ohlson ja Ravintolakolmio:

https://www.youtube.com/watch?v=m8BbMtuj62o