Nuoret mukaan ilmastokeskusteluun – EK kumppanina Nuorten ilmastohuippukokouksessa

17.11.2023

Ilmastohaasteen ratkaiseminen edellyttää vahvaa yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti eri toimijoiden välillä. Tärkeää on kuulla ja osallistaa myös nuoria ilmastonmuutoksesta käytävään keskusteluun. Siksi EK on yhteistyökumppanina lauantaina 18.11. Helsingin messukeskuksessa järjestettävässä Nuorten ilmastohuippukokouksessa, joka kokoaa yhteen ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta kiinnostuneita nuoria eri tahoilta. 

EK on vahvasti sitoutunut kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan ja 1,5 C-asteen tavoitteeseen. Tuemme EU:n tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä ja Suomen hallituksen tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius 2035 mennessä.  

Suomi on tällä hetkellä yksi maailman johtavista puhtaiden ratkaisujen innovaatiomaista. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka Euroopassa ja maailmalla luo ennennäkemättömät vientimarkkinat ja kasvumahdollisuuden suomalaisille yrityksille.  Markkinoiden kehittyminen edellyttää voimakasta ja systemaattista yhteiskunnan sähköistämistä, TKI-rahoitusta ja muutoksen tekijöiksi osaajia.

”Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen vaatii osaamista ja asiasta innostuneita tekijöitä. On äärimmäisen hienoa nähdä, että nuoret ovat ratkaisuhakuisia ja kiinnostuneita tulevaisuudesta. Suomalaisissa yrityksissä kehitetään uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja samalla tarjolle tulee valtavat määrät työpaikkoja kestävyydestä kiinnostuneille tulevaisuuden tekijöille”, sanoo EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen 

 EK:n vihreiden investointien dataikkunaan on kerätty vuodesta 2021 alkaen hankesuunnitelmia yritysten vihreistä investoinneista. Tällä hetkellä dataikkunassa on yli 200 miljardin investointiaikeet vuoteen 2035 mennessä. Investointien toteutuminen edellyttää paitsi ennustettavaa ja mahdollistavaa sääntelyä sekä kirkasta suuntaa tuleville vuosikymmenille, vaatii se myös tuhansittain uusia osaajia.  

Nuorten ilmastohuippukokous on nuorten itsensä järjestämä tapahtuma, johon odotetaan noin 400 osallistujaa. Nuorten ilmastohuippukokouksella on kansainvälinen ”Local Conference of the Youth” -status, ja se tuottaa osaltaan nuorten ääntä joulukuussa (tarkemmin) järjestettävään COP 28 -ilmastokokoukseen. EK toimii tapahtumassa tukijana ja työpajan vetäjänä.