Henkilöstöpalveluyritys: Nuorille löytyy töitä

17.03.2014

Nuorille on tarjolla työtä eri puolilla Suomea vaihtelevasti, mutta nirso ei kannata olla. Asenne ratkaisee. Isoissa yrityksissä meillä on nyt ollut ennätysmäärä kesätyöpaikkoja, sanoo nuorten osaajien henkilöstöpalveluyritys Studentworkin toimitusjohtaja Heikki Karimaa.

Karimaa kuvaa nuorten työllistymistilannetta kaksipiippuiseksi jutuksi.

– Paikkoja on jonkin verran vähemmän auki kuin yleensä, mutta silti töitä riittää motivoituneille. Kilpailu tosin on kovaa. Helpommin löytää, jos ei ole kovin nirso ja kelpuuttaa muutakin kuin juuri oman alan hommia. Esimerkiksi jokaisen CV:n kannalta hyviä myyntitehtäviä on aina kivasti auki.

Karimaa korostaa, että ne, jotka ovat valmiita aloittamaan ruohonjuuritasolta, pärjäävät paremmin kuin ne, jotka haluavat heti valmistumisen jälkeen pomon paikalle ilman työkokemusta. Asenteella on suuri merkitys.

Myös alueellisesti tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Samoin erikokoiset yritykset työllistävät eri tavoin. Studentworkilla on ollut tänä vuonna ennätysmäärä suurten pörssiyhtiöiden kesätyöpaikkoja auki, Karimaa kertoo.

– Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi  IT-alan työnhakijoille on kysyntää. Lisäksi erilaiset toimisto- ja asiakaspalvelutyöt, sekä varasto- ja viherrakentamisen työt työllistävät myös mukavasti.

– Pirkanmaalla  on havaittu, että pitkään hiljaa olleet metallialan pk-yritykset heräilevät jälleen. Työpaikkoja aukeaa, vaikka yritykset ovatkin edelleen varovaisia. Tarpeita on, mutta resurssit ovat tiukalla.  Ruuhkahuippujen  tasaamisissa  ja sairasloman tuurauksissa sijaisia on ollut Pirkanmaalla vähemmän, sillä yritykset koettavat sinnitellä ja työllistää vasta todelliseen tarpeeseen.

– Nuorille on hyvin paikkoja auki asiakaspalvelutehtävissä. IT-alalla työllistävät esimerkiksi  käyttötuki, help desk, vaativat ohjelmointitehtävät  ja monipuoliset tuotannon tehtävät. Työpaikkoja on tarjolla laaja valikoima myös myyntitehtävissä.

Löytyykö tekijöitä?

Heikki Karimaa kertoo, että valtaosaan tehtävistä löytyy hyvin hakijoita. Suurin pula osaajista on vaativissa IT-tehtävissä ja muissa  vaativaa ammattiosaamista edellyttävissä tehtävissä.

– Myyntitehtävien tilanne on valitettavasti aina sellainen, että hakijoita ei tahdo olla riittävästi, myyntiä arastellaan. Tämä on sääli, sillä kaikki myynti on urakehityksen kannalta todella hyvää kokemusta ja tehtäviä on myös moneen lähtöön. Ansaintamahdollisuudet ovat usein hyvät.

Logistiikka- ja varastotehtäviin tuntuu Studentworkin kokemusten mukaan aina löytyvän paljon kiinnostusta, mutta paikkoja ei ole kovin paljon. Henkilöstöhallinnon ja viestinnän alalle olisi paljon hakijoita, mutta paikkoja on vähän. Humanistit työllistyvät tällä hetkellä ehkä huonommin kuin yleensä.

Mutta täysin totta on, että hyvä asenne vie pitkälle.

– Me olemme täällä auttamassa opiskelijoita. Konsultoimme usein haastatteluissa miten hakijan kannattaa tuoda itseään paremmin esiin, miten toimeksiantajan haastattelussa käyttäydytään ja miten sinne pitää valmistautua. Kerromme myös, että hyvällä asenteella pääsee yleensä pitkälle ja saa uusia työmahdollisuuksia jos voimme suositella hyvää tyyppiä verkostoissamme. Vähäistä työkokemusta voi paikata avoimella ja innostuneella asenteella. Jos asenne on huono, ei pitkäkään työhistoria auta. Jos perusosaaminen on kohdallaan opiskelujen kautta, monet työtehtävät ovat opeteltavissa, kun motivaatiota riittää.

Nuoret haluavat  myös ulkomaille. Monet toivovat tulevalta työpaikalta kansainvälisyyttä ja sitä, että työn puolesta olisi mahdollista matkustaa. Studentworkillä on havaittu, että Saksa kiinnostaa nuoria. Yritys pyrkiikin tarjoamaan entistä enemmän kansainvälisiä työmahdollisuuksia.

Myös Suomeen halutaan töihin. Erityisesti IT-alan opiskelijoita olisi runsaasti tulossa muualta, mm. intialaiset ja espanjalaiset ovat olleet kiinnostuneita. Vaihto-opiskelijat ovat yleisesti erittäin halukkaita jäämään Suomeen töihin, mutta heidän työllistymisensä on usein hankalaa.

– Tämä on valitettavaa. Kannustaisin yrityksiä avoimuuteen. Tulijoilla on usein tosi kovaa motivaatiota ja myös hyvää osaamista.

 Oppilaitokset rakentavat mielikuvaa 

– Työskentelemme pääasiassa nuorten osaajien kanssa.  Meidän mielestämme heillä on pääosin hyvä asenne työntekoon. Opinnoilla ja oppilaitoksilla on suuri vaikutus nuorten asenteisiin ja mielikuviin työelämästä.

– Suosittelemme ehdottomasti työskentelemään opintojen ohella ja hankkimaan mitä vaan työkokemusta esim. tuplatutkinnon suorittamisen sijaan. Työnteko on aina tärkeää ja siitä saa kokemusta sitä unelmien työpaikkaa varten. Ensimmäiset työpaikat tuskin ovat niitä unelmien paikkoja, mutta niistä oppii työelämän pelisääntöjä.

Heikki Karimaa rohkaisee nuoria lähestymään etenkin pienempiä yrityksiä, joissa syntyy suurin osa tulevaisuuden työpaikoista. Myös messut ovat hyvä kanava työllistymiseen. Kaikki työ kannattaa hoitaa niin hyvin kuin suinkin taitaa. Koskaan ei tiedä mitä edestään löytää ja hyvillä suosituksilla pääsee pitkälle.

Monesti  nuorilla on haaveena päästä suureen tunnettuun yritykseen töihin, mutta pienemmissä yrityksissä on paljon mielenkiintoisia paikkoja, etenemismahdollisuuksia ja mahdollisuus oppia ja tehdä monipuolisempia tehtäviä.

– Toisaalta nuoret arvostavat paljon tänä päivänä myös vapaa-aikaa. Enää ei haluta työtä, joka vie kaiken ajan, vaan elämältä halutaan paljon muutakin. Työn merkityksellisyys on kasvanut ja työnimu korostuu, Karimaa tietää.

Teksti Eija Lampi, kuva Susa Junnola