Samasta laittomasta työtaistelusta jo kolmannet hyvityssakot

20.12.2013

Työtuomioistuin on tuominnut hyvityssakot samasta laittomasta työtaistelusta Suomen Nestlé Oy:n Turun tuotantolaitoksilla 10.12.2013, 16.12.2013 ja tänään 20.12.2013 eli jo kolme kertaa.

Heti työtuomioistuimen ensimmäisen tuomion jälkeen yrityksen pääluottamusmies ilmoitti julkisesti, että työntekijät tiesivät lakon olevan laiton ja että sakot eivät vaikuta lakkoilun jatkamiseen liittyviin suunnitelmiin. Työntekijäliiton puheenjohtaja on puolestaan pitänyt työntekijöiden toimia vielä työtuomioistuimen toisenkin tuomion jälkeen oikeutettuina.

Tämä on jälleen kerran esimerkki tapauksesta, jossa työntekijäpuolella suhtaudutaan hyväksyvästi laittomaksi todettuun toimintaan eikä kunnioiteta tuomioistuimen ratkaisuja. Tällainen menettely nakertaa oikeusjärjestelmämme uskottavuutta. Lisäksi laittomista lakoista tuomittavat hyvityssakkomäärät ovat niin mitättömiä, että ne eivät estä laittomien lakkojen järjestämistä tai rajoita niiden jatkamista. Sakot eivät myöskään ole missään suhteessa laittomista lakoista yrityksille aiheutuviin vahinkoihin. Tässäkin tapauksessa hyvityssakot olivat suuruudeltaan 3.000 euroa, 4.000 euroa ja 8000 euroa ammattiosastolle sekä 2.000 euroa, 3.000 euroa 8000 euroa työntekijäliitolle.

-On äärimmäisen tärkeää, että työrauhajärjestelmämme toimivuutta parannetaan olennaisesti työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovitun neuvottelujärjestelmän uudistamishankkeen yhteydessä. Lainvastaisista työtaisteluista tuomittavien seuraamusten suuruutta pitää nostaa kokonaan toiselle tasolle ja pohtia myös lakkoiluun ryhtyvien korvausvastuuta laittomista lakoista aiheutuvista vahingoista. Työtuomioistuimen päätöksentekoprosessia tulisi myös nopeuttaa saman laittoman lakon jatkumisen estämiseksi, toteaa johtaja Lasse Laatunen.