SOLVIT merkitsee mutkatonta ongelmanratkaisua EU:ssa

15.07.2014

SOLVIT on verkosto, jonka tarkoituksena on auttaa EU:n yrityksiä ja kansalaisia saamaan nopeita ratkaisuja sisämarkkinoilla kohtaamiinsa ongelmiin. Maksuton palvelu auttaa tilanteissa, joissa jonkin EU-maan kansalliset viranomaiset ovat soveltaneet EU-lainsäädäntöä väärin ja laiminlyöneet kansalaisten tai yritysten oikeuksia.

SOLVIT-verkosto pyrkii ratkaisemaan selvitettäväksi saamansa tapaukset kymmenessä viikossa. Katri Inki Suomen SOLVIT-keskuksesta kertoo, että suurin osa tapauksista onnistutaan selvittämään määräajassa.

Toisinaan SOLVIT paljastaa isompiakin kansallisia lainsäädäntöongelmia, jotka vaikeuttavat ihmisten ja tavaroiden liikkumista EU:n sisällä.

– Silloin tapaus toimii eräänlaisena suurennuslasina, jonka kautta eurooppalaista liikkuvuutta vaikeuttavia esteitä voidaan poistaa, Inki sanoo.

Sosiaaliturva ja kaupaneste-asiat kysytyimpiä

Suurin osa Suomen SOLVIT-keskukseen tulevista ongelmista koskee sosiaaliturvaa ja yritysten ongelmia päästä markkinoille.

– Viimeaikaisissa yrityksiä koskevissa tapauksissa on ollut kyse muun muassa sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta ja tuotteiden vastavuoroisesta tunnustamisesta, Katri Inki luettelee.

Esimerkkinä onnistuneesta käsittelystä Inki kertoo tuoreesta tapauksesta, jossa Ranskan viranomainen ei suostunut hyväksymään ns. yksittäishyväksyntämenettelyssä suomalaisen yrityksen valmistamaa ajoneuvoa.

– SOLVIT-väliintulon ansiosta viranomaiset lupasivat tutkia asian uudelleen, kunhan yritys tarkentaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin antaman ajoneuvoa koskevan todistuksen tietoja.

Toisessa tapauksessa ranskalainen yritys haki Saksan viranomaisilta arvonlisäveron palautusta. Kun vastausta ei kuulunut kymmeneen kuukauteen, yritys kääntyi SOLVIT-keskuksen puoleen. Verkosto onnistui nopeuttamaan menettelyä, ja yritys sai lopulta hakemansa summan kuudessa viikossa.

Kansallisia keskuksia kaikissa EU-maissa

Jos yritykselläsi on EU-lainsäädännön virheelliseen soveltamiseen liittyvä, valtioiden rajat ylittävä ongelma, jossa osapuolina ovat yritys tai kansalainen ja kansallinen viranomainen, voit toimittaa asian SOLVIT-keskukselle joko tekemällä valituksen suoraan palvelun kotisivuilla tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen solvit(a)tem.fi.

SOLVIT toimii kansallisten keskusten kautta kaikissa EU-maissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Suomessa SOLVIT sijaitsee työ- ja elinkeinoministeriössä.

Lisätietoja palvelusta: www.solvit.eu tai www.tem.fi

https://www.youtube.com/watch?v=O5RCbBGpvmg