Suhdanteet elpyvät, vienti polkee

01.10.2013

Euroopan suhdanteet näyttävät pikku hiljaa elpyvän. Kokonaistuotanto on jo kääntynyt hivenen nousuun Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa.

– Suureen iloon ei ole kuitenkaan aihetta, sillä teollisuustuotanto polkee yhä paikallaan eikä viennin kehityskään ole parantunut. Iloisena poikkeuksena on Britannia, jossa vienti on kasvanut alkuvuonna neljänneksen edelliseen vuoteen verrattuna, sanoo enonomisti Juha Vartia EK:sta.

Suomessa suhdannekyselyt eivät lupaa vielä mitään, ja talouden kuva on muutenkin sumuinen. Suhdannelaitokset ennustavat silti käännettä kuluvalle vuodelle. Kovin suurta muutosta ei odoteta, sillä kasvuluvat jäävät pieniksi. Kuluva vuosi pysyy vielä miinuksella, ensi vuodelle Etla ennustaa 1,6 prosentin ja valtiovarainministeriö 1,2 prosentin kasvua.

– Suomen taantumassa lopahti ensin vienti, nyt se näyttäisi olevan ensimmäinen elpyjä. Myöhemmin taantuneet kotimarkkinat jatkavat vielä hiipumistaan: palvelut ja sitä ruokkiva kulutus heräävät vaivalloisesti vasta ensi vuoden puolella.

Etla ennustaa yksityisen kulutuksen kasvuksi ensi vuonna Suomessa 1,2 prosenttia ja valtiovarainministeriö 0,8 prosenttia.