Suomalainen koulutusinnovaatio Yrityskylä palkittiin maailman parhaana

15.09.2014

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin kehittämä Yrityskylä on voittanut arvostetun World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailun. Kiinnostus Yrityskylää kohtaan on suurta sekä Suomessa että ulkomailla, kertoo toiminnanjohtaja Tomi Alakoski.

Maailmanlaajuinen WISE Awards palkitsee vuosittain innovatiivisia, yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavia koulutushankkeita. Kilpailuun mukaan päässeet käyvät läpi erittäin tiukan seulan ja perusteellisen arvioinnin: kuusi voittajaa valittiin satojen hakemusten joukosta.

Palkinnot jaetaan marraskuussa Qatarissa ja jokaiselle voittajalle luovutetaan 20 000 dollaria.

WISE antaa Yrityskylälle kehuja ainutlaatuisesta työstä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Sitä kiitetään innovatiivisesta tavasta opettaa yhteiskunnallisia sisältöjä jo alakouluikäisille.

Yrityskylä-opintokokonaisuudessa oppilaat muun muassa kirjoittavat työhakemuksen ja käyvät työhaastattelussa, tekevät työtä omassa ammatissaan, ansaitsevat palkkaa ja maksavat siitä veronsa sekä opettelevat hallitsemaan rahankäyttöään ja kulutustaan.

Jo toistasataa yrityskumppania

Yrityskylän toiminnanjohtaja Tomi Alakoski sanoo, että menestyäkseen Yrityskylä on tarvinnut ympärilleen laadukkaan suomalaisen koulujärjestelmän, fiksut oppilaat ja opettajat unohtamatta oppilaiden vanhempia ja tietenkään yrityksiä.

Yrityskylällä on tällä hetkellä jo toistasataa yrityskumppania kaikkialla Suomessa.

– Konsepti tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tehdä systemaattista yhteistyötä alakoulujen kanssa. Iloitsemme myös siitä, että maailman parhaat opettajat ovat hyväksyneet Yrityskylän osaksi opetustaan, Tomi Alakoski sanoo.

Kiinnostus Yrityskylää kohtaan on suurta sekä Suomessa että ulkomailla, muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Etelä-Afrikassa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa.

Alakoski uskoo, että Yrityskylällä on potentiaalia laajentua Suomen rajojen ulkopuolelle ja aina koulutusvientituotteeksi asti. Konseptia myös kehitetään eteenpäin, ja parhaillaan on työn alla yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnattava toiminnallinen ja innovatiivinen Yrityskylä-malli.

Tunnustusta ropisee kansainvälisesti

Yrityskylälle on ropissut kansainvälistä tunnustusta jo aiemminkin. Esimerkiksi viime vuonna Euroopan komissio palkitsi sen yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä.

Tuorein palkinto otettiin vastaan viime perjantaina, kun kansainvälinen koulutusalan järjestö International Partnership Network (IPN) valitsi Brysselissä Yrityskylän parhaaksi innovatiiviseksi kumppanuushankkeeksi maailmassa.

 

Mikä Yrityskylä?

  • Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.
  • Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali, joka käydään koulussa läpi oman opettajan johdolla.
  • Yrityskylissä vierailee lukuvuosittain noin 70 prosenttia kuudesluokkalaisista eli 40 000 oppilasta.
  • Lukuvuonna 2014–2015 toiminnassa on kahdeksan Yrityskylä-oppimisympäristöä. Alueelliset kylät toimivat Helsingissä, Itä-Suomessa, Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Espoossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yrityskylän valtakunnallinen kiertue käy lukuvuoden aikana Porissa ja Lahdessa. Kaikkiaan Yrityskylä vierailee 13 paikkakunnalla.
  • www.yrityskyla.fi

 

Kuva: Yrityskylä/Samuli Räikkönen