Suomen elinkeinoelämän luottamus yhä Euroopan heikoimpia

27.10.2015

– Suomessa yritysten luottamus talouteen on edelleen matalalla tasolla. Luottamusindikaattorien lukemat ovat EU-maiden heikoimpien joukossa, vaikkakin joillakin aloilla pientä myönteistä kehitystä on havaittavissa, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuusyritysten luottamus koheni hieman, koska valmiiden tuotteiden varastot supistuivat. Tuotanto-odotukset ja tilauskanta ovat kuitenkin edelleen vaatimattomat. Luottamusindikaattori jäi selvästi miinukselle ja suhdannetilanne on pitkän aikavälin keskiarvoa heikompi. Indikaattorin lokakuun saldoluku on -6, kun syyskuun tarkistettu lukema oli -9. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Rakentamisen luottamus toipui alkusyksyn laskusta, mutta tilauskanta on yhä alle tavanomaisen. Indikaattorin uusin lukema on +2 pistettä, edelliskuun luku oli -12, pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palvelujen luottamusindikaattori on loivasta noususta huolimatta alle keskiarvon. Se nousi lokakuussa +6 pisteeseen syyskuun +2 pisteestä. Pitkän aikavälin keskiarvo on +13.

Vähittäiskaupan luottamus on yhä varsin matalalla tasolla ja myynnin supistumisen ennustetaan jatkuvan. Luottamus on edelleen alle pitkäaikaisen keskiarvon. Indikaattorin uusin saldoluku on -10 pistettä kun se syyskuussa oli -16, pitkän aikavälin keskiarvo on -2.