Suomen suhdannekuva yhä EU-maiden vaisuimpia

27.05.2014

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit polkevat paikallaan matalalla tasolla. Suhdanneodotukset pysyivät toukokuussa edelleen pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella, ja suhdannekuva on vaisumpi kuin useimmissa muissa EU-maissa.

Pientä liikettä ylöspäin tapahtui vain rakentamisessa, missä luottamusindikaattori nousi lukemaan -19 huhtikuun saldoluvusta -28. Myös rakennusyritysten tilauskanta on pysynyt kuitenkin selvästi keskimääräistä heikommalla tasolla. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -7.

Teollisuuden luottamus pysyi toukokuussa ennallaan saldoluvussa -6. Tuotannon ennustetaan jatkavan loivaa kasvua lähikuukausina, mutta tilauskanta on selvästi normaalia pienempi. Valmiiden tuotteiden varastot alenivat keskimääräiselle tasolle.

Yksityisten palvelujen luottamusindikaattori oli toukokuussa -2 eli suurin piirtein edellisen kuun lukemassa. Yritykset arvioivat, että yleinen suhdannetilanne on heikentynyt jonkin verran vuoden alkupuoliskolla. Myynnin kasvusta ennustetaan hidasta.

Myös vähittäiskaupan luottamusindikaattori pysyi toukokuussa suurin piirtein ennallaan saldoluvussa -1. Myyntiodotukset ovat varovaiset.

Kuva: 123rf.com